Külföld

Újabb politikai zsarolás

Nincsenek jogi alapjai a brüsszeli vádaknak

Az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia keretében tartottak újabb rendezvényt az Alapjogokért Központ szervezésében, amelynek két legfontosabb témája a Magyarországról szóló jogállamisági jelentés, valamint a gyermekvédelmi törvényt érő uniós támadások voltak. Mindkét kérdés jelentős, hiszen a konferencia által meghatározott több témakört is érintenek.

A központ igazgatója, Szán­thó Miklós elmondta, az Európai Bizottság arra használja fel ezt a két területet, hogy további hatásköröket vonjon el a tagállamoktól. A jelentésről szólva kiemelte, hogy az hemzseg a ténybeli hibáktól, pontatlanságoktól, és kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben.

Példaként említette, hogy az Alapjogokért Központ huszonkét oldalas, a jelentéshez csatolt dokumentumából csak kettő technikai kifogást fogadtak el, miközben a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető NGO-k jelentéseit kritika nélkül elfogadták. Kiemelte, hogy a kötelezettségszegési eljárás valójában csak egy politikai színjáték, amely arra szolgál, hogy zsarolják Magyarországot, hiszen semmilyen jogi alapja nincs azoknak a fenyegetéseknek, hogy az alapján bármilyen európai uniós pénzügyi forrást vissza lehetne tartani, noha ezt több uniós tisztviselő is követelte az elmúlt időszakban.

Szánthó Miklós szerint a magyar pedofilellenes törvénnyel szembeni támadás a következő lépése annak a már egy éve tartó konfliktusnak, amely Magyarország, Lengyelország és az Európai Unió között zajlik az LMBTQ-propaganda elutasításával kapcsolatban.

Kovács Attila, a központ projektvezetője a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió a lopakodó hatáskörelvonás érdekében olyan területeket értelmez át, amelyekkel az oktatáshoz és a családhoz fűződő tagállami hatásköröket akarja bevonni a saját hatáskörei közé.

A mostani törvénnyel kapcsolatban ilyen terület például a szolgáltatások szabad áramlása, az e-kereskedelem vagy az adatvédelem, amelyek azonban értelmezhetetlenek a gyermekvédelmi törvénnyel összefüggésben.

Kapcsolódó írásaink