Külföld

Erősen inog a talaj a kémsztorit terjesztők alatt

A Pegasus lehallgatási sztori újabb címlapjairól már hiányzik Orbán Viktor képe, a bűntársítás viszont sikerült

Alaptalannak bizonyulnak a magyar kormány ellen a Pegasus kémkedési ügyben felhozott vádak. A Soros-pénzekből támo­gatott médiakonzorcium ma már több pontban is óvatosabban fogalmaz az áldozatok és lehetséges elkövetők kapcsán.

Erősen inog a talaj a kémsztorit terjesztők alatt
Vizsgálódnak, bár nincs bizonyíték Macron lehallgatására
Fotó: AFP

Komoly pontosítások és újraértelmezések érkeznek a Forbidden Stories Soros György által szponzorált médiakonzorcium által kirobbantott Pegasus lehallgatási botránnyal kapcsolatban. A frissülő értesülések szerint ugyanis az ötven országot érintő, ötvenezer telefonszámot tartalmazó lista nem lehallgatott telefonok számát tartalmazza, hanem ha sikerülne is ezt hitelesíteni, akkor is csak olyan személyek adatairól lehet szó, akik bizonyos kormányok érdekkörébe eshetnek. A Le
Monde napilap szerint ezek közt megtalálható Emmanuel Macron francia elnök és kormánya tizenöt tagjának telefonszáma is, ezért a párizsi ügyészség vizsgálatot rendelt el annak ellenére, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy
a szoftver felkerült a politikusok telefonjára.

Az említett kiszivárogtatott lista viszont inkább egy kívánságlistához hasonló, ahol az adott számok tulajdonosai valamilyen állami szintű megrendelő érdekkörébe kerültek. A francia kormány számaival kapcsolatban például egy marokkói biztonsági szolgálat neve merült fel. A Guardian brit napilap tegnap megjelent részletes „megrendelői” listá­járól hiányzik azonban a magyar kormány annak ellenére, hogy tegnapelőtt még részletekbe menően taglalták, hogyan lép fel Orbán Viktor „szélsőjobboldali” kormánya újságírókkal szemben épp a Pegasus-szoftver segítségével.

Az amerikai The Washington Post is írása címé­ben azt hirdeti: „Orbán Magyarországán lehallgatószoftvereket használtak újságírók és olyanok megfigyelésére, akik a kormányt kritizálták.” Számtalan más hazai és külföldi média vont egyenes párhuzamot Orbán Viktor kormánya és a kiszivárogtatott számok között pusztán azért, mert magyar részről ezek többségében a kormánnyal potenciálisan kritikus személyekhez vezettek.

Az izraeli cég, az NSO is nyilatkozott az ügyben, mondván, a kiszivárogtatott lista nem a célpontjaik listája. Véleményük szerint a Forbidden Stories konzorcium helytelen következtetéseket von le a Pegasus-szoftver felhasználóival kapcsolatban. Az ötvenezer telefonszámot túlzott mennyiségnek tartják, és a lista szerintük semmiképpen nem lehet kormányok által megfigyelt személyek névsora. Az izraeli cég vezetője, Salev Hulio vizsgálatot ígért az ügyben, de továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a kiszivárgásnak semmi köze sincs az NSO-hoz.

Kapcsolódó írásaink