Külföld

Új álkémsztori, régi forgatókönyv szerint

A Soros-médiumok által kirobbantott új lehallgatási botrányban a bűnös már megvan, csak a bűntényt magát nem sikerült még bizonyítani

A minap kirobbant Pegasus lehallgatási botrányt a nemzetközi sajtó már szinte kizárólag Orbán Viktor miniszterelnök nevével társítja. Eközben egyre nyilvánvalóbb, hogy az ügy egy korábbi, a magyar kormány elleni lejárató kampány mintáját követi.

Új álkémsztori, régi forgatókönyv szerint
Indiában ezrek tüntettek a kormány ellen az állítólagos lehallgatások miatt
Fotó: AFP/Prakash Singh

A hazai és nemzetközi sajtóban vihart kavart állítólagos kémbotrány egy már bejáratott forgatókönyvet követ. A 2018-as választások előtt néhány nappal kirobbant úgynevezett Black Cube kémtörténet szinte minden pontban megegyezik a most feltárt Pegasus lehallgatási botránnyal: izraeli biztonsági cég, a magyar biztonsági szolgálatok részvétele, kémszoftver, Soros György mint áldozat, az ellenzéki média lehallgatása.

Az Index hírportálon 2018 áprilisában megjelent cikk szerint a magyar kormány egy az izraeli titkosszolgálat volt tagjaival dolgozó Black Cube nevű biztonsági cég által figyel­tetett meg újságírókat és civil szervezeteket, hogy Soros által támogatott személyeket járassanak le.

A történetet a választások előtt egy nappal lehozta a The Intercept nevű hírportál is, ahol a Black Cube céget név szerint jelölték meg, az izraeli biztonsági cég ügyvédei ugyanis kapcsolatba léptek az indexes cikk szerzőjével, és bizonyítékok hiányában kivetették a nevüket a riportból. A Black Cube maga úgy nyilatkozott, semmiféle magyar lejáratókampányban nem volt részük.

Ez nem gátolta meg az Orbán-kormányt fáradhatatlanul támadó Lili Bayer publicistát, hogy a Politico hírportálon már egyenes összefüggéseket tárjon fel Orbán Viktor és az állítólagos Soros-ellenes lejárató kampány között. Bayer, aki úgyszintén a Nyílt Társadalom Alapítványok egy volt kedvezményezettje, feltételes módban írt kiemelt mondata szerint „a magyar választási kampány lenne az első olyan alkalom, amelyben a Black Cube szolgáltatásait állítólag egy választás előtt használták volna fel”.

Az idézett következtetést a világsajtóban már feltételes mód nélkül terjesztették. A belga Mondial Nieuws egyenesen izraeli biztonságiak által támogatott nemzetközi összeesküvésről ír, amely olyan „korrupt” jobboldali politikusokat juttat hatalomhoz, mint Donald Trump, Orbán Viktor vagy Benjamin Netanjahu.

A jelenleg feltárt állítólagos lehallgatási botrányban ezúttal az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverével „törte fel a szélsőjobboldali magyar kormány újságírók telefonját”, állítja a baloldali Guardian brit napilap. A lap a Forbidden Stories nemzetközi és a Direkt36 magyar online tényfeltáró hírportál riportjából indul ki, amely szerint a magyar kormány lehetett a haszonélvezője az ellenzéki újságírók lehallgatásának.

Ugyan a riport szerint a Pegasus-szoftverrel ötven országban hallgattak le telefonokat, többek közt olyanokban, mint Franciaország vagy Spanyolország, ahol baloldali kormányok vannak hatalmon, a legtöbb eddigi cikk a Guardianhez hasonlóan csak Orbán Viktor kormányát emeli ki, mint az állítólagos lehallgatás jellegzetes elkövetőjét. Mind a Forbidden Sto­ries, mind a Direkt36 a Nyílt Társadalom Alapítványt megjelöli fő támoga­tói közt a honlapjukon, hasonlóan az Amnesty Internationalhez, amely szintén részt vett a kémszoftver körüli kutatásokban.

Pintér Sándor belügyminiszter ez ügyben kijelentette, hogy 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytatnak. Kiemelte: „Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el.”

Az üggyel kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter megjegyezte, Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. „Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell hogy nemzetbiztonsági védelme legyen” – fogalmazott.

Összehangolt nemzetközi akció

Bidennek tudnia kellett a lehallgatásokról – mondta Horváth József
Fotó: MH/Papajcsik Péter


Semmi sem bizonyítható a Pegasus-sztorival kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelentekből – hangsúlyozta lapunk kérdésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Egyet biztosan lehet tudni a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgató-helyettese és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat egykori főigazgató-helyettese szerint: mégpedig azt, hogy elkezdődött a választási kampány.

„Összehangolt, jól megtervezett nemzetközi művelet zajlik, amiben a magyar ellenzéknek statisztaszerepet szántak” – fogalmazott. Horváth József szerint erős forráskritikával kell kezelni a hallottakat, ne higgyünk a szemünknek. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar titkosszolgálatok a nemzetbiztonsági törvény szerint dolgoznak, a több mint huszonöt éve konszenzussal elfogadott jogszabály kiállta az idők próbáját, erős garanciá­kat tartalmaz. Horváth József megjegyezte, semmi szokatlan nincs abban, ha a szolgálatok különleges eszközöket használnak. (ŐM)

Macron elnököt is megfigyelhették

A párizsi ügyészség vizsgálatot fog kezdeményezni több francia újságíró megfigyelése miatt. A Pegasus-ügy nyomán nyilvánosságra hozott információk szerint a Mediapart nevű oknyomozó portál két újságíróját is megfigyelhették. A Mediapart szerint a marokkói titkosszolgálat használhatta ellenük a megfigyelő szoftvert. A marokkói kormány hivatalos közleményében utasította vissza az újság vádjait, azokat alaptalan és hamis állításoknak titulálta.

Várhatóan a Mediapart beadványához fog csatlakozni egy másik hetilap, a Le Canard Enchainé egyik újságírója is, aki szintén célpontja lehetett az adatgyűjtésnek. A Pegasus nevű hírszerző szoftver segítségével az újságírók eszközein tárolt adatokhoz, üzenetekhez férhettek hozzá az elkövetők, valamint az azokon elhangzott beszélgetéseket hallgathatták le. A francia Le Monde értesülése szerint Emmanuel Macron francia elnök telefonját is célba vehette egy marokkói állambiztonsági szolgálat lehetséges megfigyelés céljából a Pegasus-kémprogrammal.
(PZ)


 

Kapcsolódó írásaink