Külföld

Lukasenka szerint az EU megfojtja az országát

Szankciókat követel Cihanouszkaja

Keményen válaszolt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azokra a nyugati vádakra, hogy a fehérorosz vezetés szándékosan ráereszti a litván határra az illegális migránsokat.

Lukasenka szerint az EU megfojtja az országát
Fotó: AFP/Maxim Guchek

„Szankciókat vezettek be ellenünk, és még minket vádolnak azzal, hogy Lukasenka megkönnyíti az illegális migrációt? Megfojtanak minket, és akkor mi még védjük meg őket? Nem tűnik ez naiv dolognak?” – vetette fel az államfő, aki szerint az Európai Unió azt akarja, hogy Fehéroroszország ötszörözze meg határőrei számát, csakhogy ezt valakinek ki is kell fizetnie, ráadásul szankciók közepette.

Mindeközben Szvjatlana Cihanouszkaja külföldön élő ellenzéki vezető Washingtonban tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és a magyarországi beavatkozásairól is ismert Victoria Nuland államtitkárral. Cihanouszkaja további nyomásgyakorlást követelt a demokrata vezetéstől, újabb szankciók kivetését Fehéroroszországra. Anyagi támogatást is kért az NGO-knak.

Kapcsolódó írásaink

Zsákutcában a minszki kormányváltás

ĀA fehérorosz ellenzék és külföldi támogatói számára egyre kínosabbá válik a Prataszevics-ügy, közben a litván határon már könnygázt vetettek be