Külföld

Hibának tartja az unió központosítását Merz

Saját morális követelményeiknek sem felelnek meg a Zöldek a bajor kormányfő szerint, aki újra a baloldali ökopárt kancellárjelöltjét, Annalena Baerbockot kritizálta

Elutasítja az európai egyesült államok létrehozását Friedrich Merz. A német kereszténydemokrata politikus szerint a kormány hibázott a vakcinabeszerzés során. Markus Söder bajor miniszterelnök pedig egy hétvégi eseményen ismét nekiment a Zöldeknek.

Változtatni kell a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Euró­pa-politikájának irányvonalán a párt volt elnökjelöltje, Friedrich Merz szerint. A CDU-s politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban kijelentette, hogy a német szövetségi kormány számos hibát elkövetett, ezek közé sorolta az uniós helyreállítási alapról hozott döntést, valamint azt, hogy a német vezetés teljes mértékben Brüsszel központi vakcinabeszerzésére támaszkodott a koronavírus elleni oltási kampány során

A politikus szerint Brüsszel egyre több és több hatalmat akar az uniónak, helytelen volt ugyanakkor kialakítani az európai egyesült államok koncepcióját, hiszen a tagállamok többsége ellenzi a központosítást. Merz helyesnek nevezte, hogy a német szövetségi alkotmánybíróság tavaly májusban szembement az uniós bíróság iránymutatásával az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának ügyében. Beszélt arról is, hogy az uniós külpolitikában az egyhangú szavazásról át kellene térni a többségi döntéshozatalra.

Akinek az a feladata, hogy szabályokat hozzon mások számára, legalább az elvárható, hogy a saját önéletrajzát el tudja készíteni – hangsúlyozta Markus Söder bajor kormányfő egy hétvégi eseményen, utalva az ellenzéki Zöldek kancellárjelöltjére. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a párt felső-bajorországi szervezetének konferenciáján a Der Spiegel című lap szerint azt mondta, a Zöldek saját morális követelményeiknek sem felelnek meg.

A baloldali párt kancellárjelöltje, Annalena Baerbock a közelmúltban több ügyben is magyarázkodásra kényszerült, egyebek mellett hivatalos önéletrajza miatt, amely több ellentmondást is tartalmaz.

A Bild am Sonntagban tegnap megjelent felmérés szerint a Zöldek támogatottsága jelenleg 18 százalékos Németországban. A legerősebb politikai erő a CDU/CSU pártszövetség, amelyre a németek 28 százaléka szavazna, ha most tartanának szövetségi választásokat.

Kapcsolódó írásaink

A német sajtót bírálta Maaßen

ĀElfogultsággal vádolta a közszolgálati médiát az alkotmányvédelem volt vezetője, aki szerint az állampolgárok nem mernek szabadon véleményt nyilvánítani, az újságírók pedig elszakadtak a valóságtól