Külföld

Nem teljesíti ígéretét a német kormány

Figyelmen kívül hagyhatott tagállami jogsértéseketaz uniós határ- és partvédelmi ügynökség

Noha Berlin rendszeresen szolidaritásra szólítja fel az uniós tagállamokat, a német hatóságok csaknem tíz hónapja nem vettek át menedékkérőket Olaszországtól és Máltától. Az integráció továbbra is akadozik Németországban, a munkaképes korú szíriai menekültek többsége szociális támogatásból tartja fenn magát.

Nem teljesíti ígéretét a német kormány
A járvány enyhülésével újra felpörgött a migráció Európába
Fotó: AFP/EyePress News

Annak ellenére, hogy Németország vállalta a tengeren megmentett menedékkérők befogadását, csaknem tíz hónapja senki nem érkezett az országba. A szövetségi parlament (Bundestag) baloldali képviselőcsoportjának megkeresésére a testület a Die Welt című lap szerint közölte: tavaly szeptember óta egyetlen bevándorlót sem vettek át azok közül akik Máltára vagy Olaszországba érkeztek a Földközi-tengeren át.

A német kormány ezt megelőzően, még 2018 júniusában 1314 menedékkérő befogadására tett ígéretet, közülük ténylegesen 913-an érkeztek meg az országba.

A német kormány legutóbb tavaly szeptemberben, az Alan Kurdi civil mentőhajóról Olaszországban partra szálló 125 migráns esetében tett ígéretet harminc menedékkérő átvételére. Közülük valójában senki nem érkezett meg Németországba, kilencen nem egyeztek bele az áthelyezésbe, a többiek ügyéről nem tudni részleteket – írta a Die Welt.

A Németországban élő munkaképes korú szíriai menekültek 65 százaléka legalább részben függ a szociális ellátási rendszertől – derül ki a német munkaügyi ügynökség jelentéséből, amelyet az Eur­activ közölt. A portál hozzátette, hogy mivel a szíriai helyzet továbbra is instabil, Németország folytatja a közel-keleti országból érkező menedékkérők befogadását.

A szí­riaiak nagy arányú részvétele a szociális ellátásban annak köszönhető az ügynökség szerint, hogy többségüknek nincs az országban elfogadott képesítése, illetve olyan munkákat végeznek, amelyért az átlagosnál alacsonyabb bért kapnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozó menekültügyi szakértő, Panu Poutvaara kiemelte, általában elmondható, hogy a menekültek körében a munkanélküliségi ráta rendkívül magas az érkezésüket követő első öt évben. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány tovább súlyosbította a problémát.

Az uniós határ- és partvédelmi ügynökség nem védte meg a menedékkérők emberi jogait – áll az Euró­pai Parlament friss jelenté­sében. A dokumentum szerzői szerint nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a Frontex közvetlenül részt vett menedékkérők visszafordításában a határokon, ám az ügynökségnek tudomása volt a tagállamokban történt jogsértésekről, mégsem tett semmit.

Litvánia szigorúbb EU-s migrációs szabályokat akar

A litván parlament külügyi, illetve nemzetbiztonsági bizottságai arra szólították fel a külügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki javaslatot egy szigorúbb európai bevándorlási szabályozásra. A kezdeményezés válasz arra, hogy az utóbbi hetekben megnőtt a Litvániába érkező illegális bevándorlók száma Fehéroroszország felől.

Vilnius szerint az embercsempészet a fehérorosz válasz az Európai Unió szankcióira, amely egy hibrid támadás Litvánia ellen. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Laurynas Kasciunas szerint a mostani uniós szabályok túlságosan liberálisak. Szerinte arra van szükség, hogy az uniós szabályozás rugalmasabb legyen, és korlátozza a menedékkérelem beadásának lehetőségét az országba illegálisan érkezők esetében.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink