Külföld

Nyugtalanítja Berlint a migrációs helyzet

Laschet nem zárta ki a közös munkát a bevándorláspárti Zöldekkel

A német kormány a migrációs nyomás további erősödésére számít. A kabinet megbízatása hamarosan lejár, az ország pedig nem számíthat a bevándorlás csökkenésére, ha a szeptemberi választások után a Zöldek is kormányra kerülnek.

Újból emelkedik a Németországba érkező menedékkérők száma. A konzervatív Tichys Einblick című lap minapi cikkében idézte Mathias Middelberg, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti csoportjának belügyi szóvivőjét, aki a Bildnek arról beszélt, júniusban valószínűleg ismét átlépte a tízezret az egy hónap alatt beadott menedékkérelmek száma. Ez jelentős, csaknem húszszázalékos emelkedés lenne a májusi számokhoz képest.

A szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal egyelőre nem közölte a júniusi adatokat, az viszont már kiderült, hogy májusban 8278 elsőként beadott menedékkérelem érkezett a német hatóságokhoz. Middelberg arra figyelmeztetett, hogy az európai tendenciák alapján még tovább fog nőni az érkezők száma, akik közül a legtöbben gazdasági migránsok.

A Tischys Einblick kiemelte, hogy Armin Laschet, a CDU elnöke, a CDU/CSU kancellárjelöltje eddig nem zárta ki egyértelműen a Zöldekkel való együttműködést a szeptemberi szövetségi parlamenti választások után. A Zöldek ugyanakkor nem akarják csökkenteni a bevándorlást, választási programjukban az integráció hatékonyabbá tételét és a társadalom összetartását emelték ki fő feladatként.

Az unió évek óta keresi a megoldást a bevándorlás problémájára, az Európai Bizottság új menekültügyi és migrációs paktuma a gyors menedékkérelmi eljárásokra és tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők gyors kitoloncolására helyezi a hangsúlyt, vitatott viszont az a rész, amely szerint minden tagállamnak részt kellene vennie a migránsok befogadásában válság idején.

Mathias Middelberg a Die Weltnek azt mondta, ahelyett, hogy áttörésre várnának a paktumról szóló tárgyalásokon, az unió égisze alatt Olaszországban és Spanyolországban kellene befogadóközpontokat létesíteni, ahol gyorsan le lehetne folytatni a menekültügyi eljárásokat. Szerinte a kibocsátó országokat nézve az érkezők többsége nem számíthat kérelme pozitív elbírálására.

A frontországokban létesítendő befogadóközpontok ötlete egyébként többször felmerült már, az érintett államok ellenállása miatt viszont elbukott. Jelenleg nincsenek érvényben megállapodások a legtöbb kibocsátó országgal, a frontországok így attól tartanak, hogy náluk ragadnának a migránsok.

Kapcsolódó írásaink

Invázió Európa ellen

ĀHiányzik a politikai akarat a migráció megállítására az EU-ban – véli Földi László

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom