Külföld

Novák Katalin: Semmilyen zsarolással nem érnek célt

Bárhogy alakuljanak is a tárgyalások az Európai Bizottsággal, minden fejlesztés meg fog valósulni - jelentette ki Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter annak kapcsán, hogy hétfőn nem zárultak le a tárgyalások az Európai Bizottság és Magyarország között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról.

Novák Katalin: Semmilyen zsarolással nem érnek célt
Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

„Nem számítottunk arra, hogy mostanra meglesz a jóváhagyás a helyreállítási tervre. Ez egy hosszú egyeztetési folyamat, aminek még nem értünk a végére, és tudtuk, hogy még zajlik az egyeztetés. Az azonban, hogy ezeken a tárgyalásokon milyen hangulat van és milyen újabb feltételek, újabb szempontok jelennek meg, valóban összefüggésben állhat az éppen aktuális politikai hangulattal is” - tette hozzá Novák Katalin arra a kérdésre válaszolva, hogy az EB a gyermekvédelmi törvény miatt halasztotta-e el a jóváhagyást. A miniszter arra is rámutatott, hogy „ Az összefüggés nem ennyire direkt”, tudatta az ATV.

Novák Katalin „érdekesnek” nevezte, hogy anélkül, hogy bármilyen jogerős döntés született volna, „mondjuk, egy konkrét magyarországi elfogadott törvény kapcsán”, az Európai Unió bármely intézményében máris forrásmegvonással fenyegetőznek sokszor a legmagasabb szinten. Az ilyen típusú zsarolást nem tartom helyénvalónak és nem hiszem, hogy az eredményre vezetne” - jelentette ki a miniszter, kiemelve: az EB-nek lényegében nincs is felhatalmazása, hogy ilyen fenyegetésekkel éljen.

»Ezzel együtt a kormány a tárgyalásokat komolyan veszi. Mi minden szakmai kérdésre szakmai válaszokat adunk. Ezek szakmai tárgyalások, és mi nagyon alaposan előkészített javaslatokkal érkeztünk a helyreállítási alapnál is, és az európai uniós költségvetési forrásoknál is” - mondta az EU 750 milliárd eurós koronavírus utáni helyreállítási alapjáról és a hétéves EU-büdzséről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak „egészen konkrét, nagyon jól kidolgozott javaslatai vannak, amelyek megfelelnek a kívánalmaknak”. Ezért reméli, hogy a tárgyalásoknak megnyugtatóan pont kerül majd hamarosan a végére. „Mi továbbra is készen állunk minden tárgyalásra, és folytatjuk azokat. Tehát minden ellentétes híreszteléssel szemben ezek a tárgyalások nem nem rekedtek meg, hanem most is zajlanak” - nyomatékosította.

Novák Katalin leszögezte: a magyar kormány soha nem ült fel semmilyen zsarolásnak, soha nem volt hatékony az, ha bármivel zsarolni próbálták. „Ez a jövőben is így lesz. Tehát akár direkt, expressis verbis kimondott zsarolással, akárcsak burkolt zsarolással nem fognak célt érni Magyarországgal szemben. A kormány folytatja a szakmai tárgyalásokat, rendkívül jól felkészült szakemberekkel, de a politikai szinten is megfelelünk bármilyen kérdésre, a jogi, a politikai és a szakmai viták előtt is felkészülten állunk” - mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Demszky után Karácsony plázsterve sem vált be

ĀKülönböző urbanisztikai eszközökkel, a városlakókkal közösen próbáljuk ki és mutatjuk meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet – szólt a beharangozó. Kiderült: sehogy