Belföld

Demszky után Karácsony plázsterve sem vált be

Különböző urbanisztikai eszközökkel, a városlakókkal közösen próbáljuk ki és mutatjuk meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet – szólt a beharangozó. Kiderült: sehogy

Hiába a jól csengő szlogenek, nem vonzza a fővárosiakat a lezárt rakparton kialakított „szuper menő ideiglenes park”, sem a felforrósodott aszfalton szomorkodó, dizájnos utcabútorok, sem a virágládákban, tűző napon szikkadó, de árnyékot persze nem adó növények.

Demszky után Karácsony plázsterve sem vált be
Negyven fok árnyékban. De árnyék, az nincs
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapest városvezetésének tipikusan balliberális vonása, hogy a tehetetlenségről, az állandó csúszásban lévő, mutyigyanús beszerzésekről harsogó, lendületes PR-tevékenységgel igyekeznek elterelni a figyelmet. A jópofa, fiatalos és nagyon „kúl” projektek közül egy gyöngyszem a Rakpart2021, „a város új, szuper menő ideiglenes parkja a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között” június 18-tól augusztus 15-ig.

A Faix Csaba által vezetett Budapest Brand Nonprofit Zrt. Énbudapestem nevű közösségi oldala szerint „itt az alkalom, hogy az építkezések miatt a gépjárműforgalomtól felszabadult Rakpartot szabadon használjuk”, „különböző urbanisztikai eszközökkel a városlakókkal közösen próbáljuk ki és mutatjuk meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet, mint ahogy azt a hétköznapokban megszokhattuk”.

„Autópálya helyett sétány, visszaadjuk a rakpartot a városlakóknak” – írták. És, amivel csábították őket: aszfaltfestés, virágládák, napozóágyak, piknikasztal. Közölték viszont, hogy semmilyen kereskedelmi tevékenység nem lesz, és a rendezvények sem engedélyezettek. „Lassulj le, és vezesd le a hét fáradalmait a város szívében” – buzdítanak, azonban a kérdésre, hogy a nyár legmelegebb hónapjaiban felforrósodott aszfalton szomorkodó, dizájnos utcabútorok, valamint a virágládákban a tűző napon szikkadó növények, köztük – talán karácsonyról megmaradt – dézsás fenyők (!) mekkora tömeget csábítanak, a válasz nem meglepő: semekkorát.

A kommentelők hetek óta jelzik – hol gúnyosan, hol indulatosabban –, mi a véleményük a kiemelkedően progresszívnek szánt projektről. „A gyönyörűen felújított parkokat ellepi a szemét, a gaz, ahol egyébként fák adnak árnyékot, fű, virágok, padok vannak. Mi a megoldás? Ne takarítsuk ki, hagyjunk tönkremenni mindent. Csináljunk valamit az aszfalton. Csak én érzem ezt baromság­nak?” – vetette fel az egyik hozzászóló, és mások is írtak arról, hogy az ötvenfokos aszfalt helyett inkább a Margitszigetre, a Normafához, vagy más olyan helyre mennének, ahol van árnyék, vagy akár fürdeni is lehet. Volt, aki emlékeztetett arra, hogy „ez a plázsagyrém már Demszky idején is volt, bár nem sokáig”.

Más is akadt, aki a Demszky-időkre utalt: „Hiányolom a színes fröccsöntött teheneket, darabját húszmillióért, illet­ve jó lenne egy nem működő homokóra is százmillióért, csak hogy a haveri művészek jól járjanak.” „Festékszórni már nagyon tudunk, mikor kezdünk el építeni?” – tette fel a költői kérdést egy kommentelő. Többen saját tapasztalatukat osztották meg, például: „A reklámmal ellentétben egy lélek sincs ott. Néhány összetákolt bútor és jellegzetesen úttest.”

„Remélem lesz sok szivárványos zászló is, különben nem megyek ki!” illetve „mindenki örül, leginkább azok, akik Újpestről Csepelre mennek autóval” – ironizáltak a hozzászólók. Volt, aki kijelentette: „megölik a várost”. „Felesleges, értelmetlen pazarlás, szmognövelő” – összegzett valaki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom