Külföld

Sorosék spanyol gyalogja

Többet találkozott a baloldali Pedro Sánchez a milliárdossal és embereivel, mint az ellenzék vezetőjével

Többféle irányból is beavatkozik Soros György hálózata az európai országok politikájába, és ez alól Spanyolország sem kivétel. Destabilizáció és összeomlás lehet a következmény, mint általában.

Sorosék spanyol gyalogja
Alexander Sorost (jobbra) tárt ajtók fogadták a spanyol kormányfőnél
Fotó: Alexander Soros Instagram-olda

Soros szétverné Spanyolországot is címmel szemlézte a napokban Galló Béla, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa Aurora Ferrero újságíró és Juan Antonio Castro közgazdász professzor 2019-es könyvét a milliárdos spanyolországi tevékenységéről.

Galló úgy fogalmazott, ahová Soros György nyúl, mostanság rendre destabilizáció és összeomlás fenyeget, vagyis mindig rosszabb lesz a helyzet, mint amilyen a beavatkozás előtt volt. Ez történne ez Spanyolországban is, amit az említett könyv szerzői szerint főhősük szívesen balkanizálna. Ferrero és Castro szerint Soros azért finanszírozza és támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket, hogy ezzel is Európát gyengítse, ez lévén dédelgetett geopolitikai célja.

A milliárdos belső szövetségese Spanyolországban – írja – a maga módján mindent a voks­szempontok alapján mérlege-lő – a katalánokkal is eszerint politizáló – kormányfő, a szocialis­ta pártfőtitkár Pedro Sánchez. Castro professzor Sánchezt egész egyszerűen csak Soros gyalogjának, azaz sakkparasztjának nevezte a könyvben. Soros és Sánchez közelsége köztudomású.

Az OK Diario spanyol portál már tavaly februárban arról írt, hogy 2018. júliusi beiktatása óta a szocialista kormányfő többször találkozott Sorossal és „klánjával”, mint az ellenzék vezetőjével, a néppárti Pablo Casadóval. 2019-ben például négy hónapon belül Sánchez kétszer is találkozott nemzetközi fórumokon Soros fiával, Alex Sorossal, New York-i útján pedig teljes titokban magával a milliárdossal is egyeztetett.

A spanyol kormányfő gyakran utazik New Yorkba, élénk kapcsolatot tart fenn az amerikai Demokrata Párthoz kötődő lobbihálózattal. 2018 augusztusában Soros volt az egyik első vendég Sánchez miniszterelnöki rezidenciájában, a mad­ridi Moncloa-palotában.

Kapcsolódó írásaink