Külföld

Baerbock marad a német Zöldek kancellárjelöltje

Csökken a baloldali párt népszerűsége

Nem változtatnak a kancellárjelöltjük személyén a német ellenzéki Zöldek annak ellenére sem, hogy Annalena Baerbock társelnök több hibát is elkövetett az utóbbi hetekben.

Baerbock marad a német Zöldek kancellárjelöltje
Annalena Baerbock
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Erről a párt másik társelnöke, Robert Habeck beszélt a Süddeutsche Zeitung című lapban szombaton megjelent interjúban. A politikus emlékeztetett, hogy áprilisban csaknem egyhangúlag választották meg jelöltnek Baerbockot, és fel sem merült azóta, hogy lecseréljék.

A jelöltnek most az a feladata, hogy az elnyert bizalomból a legjobbat hozza ki – tette hozzá. A baloldali ökopárt május első felében még minden felmérésben vezetett. Választói támogatottsága azonban Baerbock botlásaival párhuzamosan gyengülni kezdett. A kancellárjelölt hivatalos életrajzában több ellentmondásos rész van, a legutóbbi könyve kapcsán pedig plágiummal is megvádolták.

A Bild am Sonntag című lapban tegnap közölt felmérés szerint a Zöldek támogatottsága 17 százalékra csökkent, amely arány azonos a szociáldemokraták (SPD) népszerűségével. A kormányzó kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetségre most a németek 28 százaléka szavazna.

Kapcsolódó írásaink