Külföld

Ezúttal Németországban támadtak rá egy újságíróra a cikkei miatt

Újabb merénylet

Egy héten belül másodszor támadtak újságíróra egy uniós tagállamban. Berlinben a török származású Erk Acarert saját lakásánál bántalmazta három tettes. Acarer Recep Tayyip Erdogan török elnök ismert bírálója, Németországban 2017-től politikai menekültként él.

Ezúttal Németországban támadtak rá egy újságíróra a cikkei miatt
Erk Acarert saját lakásánál bántalmazta három tettes
Fotó: MH

Az újságírót a támadók ököllel verték és rugdosták, de elmondása szerint kést is látott náluk. Arcát ért sérüléseiről képet is posztolt közösségi felületein. Acarert egyelőre orvosi megfigyelés alatt tartják kórházban, őt és családtagjait rendőri védelem alá helyezték. Az újságíró úgy nyilatkozott, felismerte támadóit, de nem hagyja magát megfélemlíteni.

Acarer szerint a három támadó a török elnök kormánypártjának szimpatizánsa, ezeket iszlamistáknak és fasisztáknak nevezte. Véleménye szerint támadói csak azért nem használták késeiket, mert apartmanja udvarán több szemtanú is tartózkodott. A rendőrséget is a szomszédai riasztották.

Cem Özdemir, a német Zöldek képviselője felháborítónak találta, hogy a német állam védelmét élvező száműzött török újságíróknak a saját életükért kell aggódniuk. Felvetette, az őszre tervezett választások során majd tematizálni kell azt, hogy Erdogannak mekkora befolyást engedhetnek meg Németországban. Peter R. de Vries holland oknyomozó újságírót kedden lőtte fejbe egy ismeretlen támadó Amszterdam utcáján, állapota jelenleg is válságos.

Kapcsolódó írásaink