Külföld

Merkel: Közös érdek a Nyugat-Balkán EU-s integrációja

Nemcsak a nyugat-balkáni térség javát, hanem az Európai Unió érdekét is szolgálja a régió országainak csatlakozása a közösséghez - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben.

Merkel: Közös érdek a Nyugat-Balkán EU-s integrációja
Nemcsak a nyugat-balkáni térség javát, hanem az Európai Unió érdekét is szolgálja a régió országainak csatlakozása a közösséghez - mondta a német kancellár
Fotó: AFP/Michele Tantussi

Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és EU-s integrációjának előmozdítására indított úgynevezett berlini folyamat kormány-, illetve államfői szintű tanácskozása után tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy Németország hárommillió adag oltóanyaggal támogatja a régió EU-n kívüli országait a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Ismertette, hogy hazája harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a COVAX nemzetközi oltóanyag-ellátási program révén, és ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak.

A járvány miatt online formátumban tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országának - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia - vezetői és a német kancellár mellett részt vett az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is, és egy sor térségi és egyéb szervezet képviselője. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.

A berlini folyamat első csúcstalálkozóját 2014-ben tartották a német fővárosban. A hétfői volt a nyolcadik ilyen megbeszélés.

A német kormány kezdeményezésére elindított folyamat sok „gyakorlati sikert” eredményezett - fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy éppen július elsején lépett életbe a roaming (barangolás) szabályairól szóló megállapodás, így a térségben élőknek nem kell többletdíjat fizetniük, ha mobiltelefonjukat a régió egy másik országában használják.

Sikerült elindítani a térségi közös piac kiépítését is, bár még számos lépést kell tenni, meg kell oldani a többi között az iskoali végzettséget és a szakmai képzettséget tanúsító okmányok kölcsönös elismerését, és be kell vezetni az útlevél helyett a személyi igazolványra épülő szabad utazás rendszerét - tette hozzá a német kancellár.

Sok „nehézséggel” is meg kell még küzdeni, például Szerbia és Koszovó viszonyában, vagy Észak-Macedónia és az EU-tag Bulgária kapcsolatát tekintve. Ezekhez az ügyekhez „nagy türelemre” van szükség, de a háborús múltat tekintve önmagában is komoly eredmény, hogy a térségbeli államok vezetőinek közvetlen találkozói „a normalitás” részévé váltak - fejtette ki Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy a Nyugat-Balkán EU-s integrációja nemcsak a térség országainak fontos, hanem az EU érdekét is szolgálja, a többi között „geostratégiai” okokból.

Ezért Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik, és az a célja, hogy ezek az országok megszerezzék az EU-tagságot - mondta Angela Merkel.

Kapcsolódó írásaink