Külföld

Európai kiállás Magyarország mellett

Képmutatással vádolták Brüsszelt olasz és flamand jobboldali képviselők, a baloldal most őket is támadja

Sem a baloldal, sem pedig a média figyelmét nem kerülte el, hogy egy sor jobboldali párt állt ki hazánk mellett az Európai Parlamentben. A francia uniós államtitkár harcra szólított a gyermekvédelmi törvény ellen.

Európai kiállás Magyarország mellett
Képmutatással vádolták Brüsszelt olasz és flamand jobboldali képviselők, a baloldal most őket is támadja
Fotó: Facebook/Győri Enikő

Nagy figyelmet kaptak az európai sajtóban az egyes pártok állásfoglalásai a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban a szerdai európai parlamenti vitát, valamint másnap megtartott szavazást követően. A De Standaard is beszámolt róla, hogy a Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt nem támogatta a Magyarországot bíráló, uniós eljárást és forrásmegvonást követelő EP-állásfoglalást.

A jobboldali párt az Identitás és Demokrá­cia (ID) frakció tagja, és múlt héten az Euró­pa jövőjével kapcsolatos nyilatkozatot is aláírták, amit tizenhat párt, köztük a Fidesz támogatott. A szerdai vitában a párt képviselője, Tom Vandendriessche képmutatással vádolta meg az Európai Uniót. Rámutatott, miközben Budapesten szabadon és biztonságban lehet tartani LMBT-partikat, Isztambulban a rendőrség feloszlatta a meleg büszkeség felvonulást – mégis, Magyarországot bírálják, Törökországot pedig újabb eurómilliárdokkal akarják támogatni a migráció megfékezése érdekében. Kifogásolta azt is, hogy az EU el akarja venni a szülőktől a szabadságot, hogy eldönthessék, milyen felvilágosítást kapnak a gyerekeik.

Olaszországban egymásnak feszültek a pártok a magyar jogszabály miatt. Míg a jobboldali pártok – az Olasz Testvérek (FdI) és a Liga – európai parlamenti képviselői támogatólag szólaltak fel a vitában, a baloldal Magyarország elítélését sürgette. Az FdI-s Raffaele Fitto azt vetette az EP szemére, hogy a legutóbbi uniós csúcs eredményeiről szóló vitában miért hazánk szapulásával töltik az időt ahelyett, hogy például a migráció megoldatlan gondjával foglalkoznának. Megjegyezte, az előbbi kétségkívül kényelmesebb. Brando Benifei szocialista képviselő a Twitte­ren bírálta a jobboldali képviselőket, amiért nem támogatták az állásfoglalást. A politikus szerint Magyarországtól meg kellene vonni a forrásokat, mert nem garantálja az alapjogok érvényesülését.

Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia államtitkár a France 2 csatornának nyilatkozva egyenesen kulturális harcot hirdetett a „diszkrimináció” ellen.

A Vasarnap.hu portál egyébként tegnap arról írt, hogy az Európai Bizottság is támogatja a Magyar LMBTQI Szövetség középiskolásoknak szóló portálját, amit a gyermekvédelmi törvény hatályba lépésével élesítettek.

Kapcsolódó írásaink