Külföld

Éleződhet a jogállamisági vita

Meghatározza az unió jövőjét a német választások eredménye

A közelgő német szövetségi parlamenti választás alkalmából a Nézőpont Intézet és a Hanns-Seidel Alapítvány Német választás magyar szemmel címmel készített elemzést. A vizsgálat szerint a szeptember 26-i választás eredménye meghatározza majd az Európai Unió jövőjét és a bilaterális viszonyok alakulását.

Éleződhet a jogállamisági vita
Armin Laschet a legesélyesebb a kancellári posztra
Fotó: AFP/DPA/Michael Kappeler

Jelenleg úgy tűnik, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös jelöltjének, Armin Laschetnek van a legnagyobb esélye a kancellári posztra egy CDU/CSU és a Zöldek alkotta koalíció élén, amelyhez szükség esetén vagy ügyek mentén csatlakozna a szabaddemokrata párt (FDP).

Az elemzés szerint a leendő kormánypártok Európa-programja egyértelműen a föderális Európa mellett köteleződik el. Az intézményi változtatások keretében az Európai Parlament erősítését, az Európai Bizottság tagállami helyett parlamenti függését, a többségi döntéshozatal kiterjesztését és a tagállami kormányfőkből álló Európai Tanács gyengítését szorgalmazzák.

A választási programok alapján várható a jogállami csata éleződése és az Európa-szerte tevékeny NGO-k kivonása a nemzeti jog alól, amely a Soros-hálózat érdekének megfelel – áll az elemzésben. A közép-európai együttműködés is ellentétes Brüsszel és Berlin érdekével, ezért a majdani kormánypártok az elmúlt években formálódott szövetséget is gyengíteni akarják.

A választások után a Nézőpont Intézet szerint az európai haderő és esetleg a migráció megfékezése a kibocsátóországok erősítésével az a két terület, ahol hazánk és Németország együttműködhet.

Kapcsolódó írásaink

A német sajtót bírálta Maaßen

ĀElfogultsággal vádolta a közszolgálati médiát az alkotmányvédelem volt vezetője, aki szerint az állampolgárok nem mernek szabadon véleményt nyilvánítani, az újságírók pedig elszakadtak a valóságtól