Külföld

Deutsch: Harcolni fogunk a szabadságunkért és a függetlenségünkért

Az Európai Parlament megszavazta az uniós költségvetésre vonatkozó jogállamisági feltételekről szóló sokadik jelentését. Ezzel az EP baloldali többsége újra kinyilvánította azt a politikai szándékát, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza, és a brüsszeli érdekeket mindenben kiszolgáló baloldali bábkormányokat segítsen hatalomba ezekben az országokban is - írja a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

Deutsch: Harcolni fogunk a szabadságunkért és a függetlenségünkért
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta: az Európai Parlament ki tudja hanyadik jogállamisági határozata újabb merénylet a közösségi jog, a közös európai értékek, az európai együttműködés ellen. Szégyenteljes, amit csinálnak és szégyenteljes, ahogyan csinálják ezt az egészet, ahogy az Európai Parlamentet rögtönítélő ideológiai törvényszékké alakítják, és ahogy újabb és újabb vörös vonalat lépnek át az antidemokratikus brüsszeli parancsokat elutasító tagállamokkal szemben.

Deutsch Tamás kiemelte: egy pillanatig se legyen kétségük, mi harcolni fogunk a szabadságunkért és a függetlenségünkért!

Magyarország jól működő demokrácia, tisztességes jogállam, ahol garantált az alapvető jogok érvényesülése, sőt, nagyobb szabadságban élnek az emberek, mint a kontinens nyugati felén. Nem tudnak sem térdre kényszeríteni, sem pedig kiéheztetni minket, magyarokat! Nekünk ugyanis Magyarország a szenvedélyünk - tette hozzá.

Kósa Ádám a jelentés plenáris szavazása kapcsán elmondta: jelenleg ott tartunk, hogy az Európai Parlament heti rendszerességgel fogad el különböző, a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovén vagy éppen a bolgár jogállamiság helyzetével foglalkozó jelentéseket, a tagállamok elleni pénzügyi szankciók alkalmazására felszólító határozatokat. A különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás a Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és az intézmény tekintélyét és megítélését visszafordíthatatlanul lerombolta.

Meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra! - mondta el.

Az EP a jogállamisági mechanizmus mielőbbi alkalmazását sürgeti

Az EP elfogadott állásfoglalásában a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet mielőbbi alkalmazását sürgették az uniós költségvetés és az európai értékek védelmében.

Az 529 szavazattal, 150 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság engedett az Európai Tanács decemberi, nem kötelező érvényű következtetéseiben foglaltaknak, és „alkalmazási útmutató megfogalmazásával késlelteti” az uniós költségvetést védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet végrehajtását.

„A rendelet alkalmazásához semmilyen útmutatóra nincs szükség, a jogállamiság megsértésével mielőbb foglalkozni kell” - fogalmaztak.

Hangsúlyozták, hogy a bizottsági iránymutatások nem változtathatják meg, bővíthetik ki vagy korlátozhatják a feltételrendszerről szóló rendeletet. Az útmutató értelme az lehet, hogy tisztázza: hogyan alkalmazzák majd a jogszabályt, és hogyan és milyen módszertan alapján zajlik majd az eljárás. Ugyanakkor az útmutatónak tartózkodnia kell a rendeletben található „absztrakt fogalmak részletekbe menő meghatározásától” - írták.

A képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely „kellően közvetlenül érinti az Unió költségvetésével történő hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét”. Rámutattak: „egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali intézkedést tesz szükségessé”.

A képviselők végzetül bírálták az uniós bizottságot azért, mert nem tartotta be a rendelet alkalmazásának kezdő időpontjaként és az iránymutatás elfogadásának határidejeként az EP által kitűzött június elsejei időpontot. Üdvözölték David Sassoli június 23-i levelét, amelyben az EP-elnök felszólította az Európai Bizottságot, hogy azonnal és teljes körűen alkalmazza a rendeletet, ennek hiányában az uniós parlament az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.

Az Európai Parlament és a Tanács 2020/2092 rendeletét, amely az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szól, 2020. december 16-án fogadták el a társjogalkotók. A költségvetési tárgyalások részeként az uniós állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy a mechanizmus az uniós pénzügyi érdekeket védi, és nem lehet politikai, ideológiai célokra használni. A rendeletet Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Unió Bíróságán, az ügyben még nem született ítélet. Az Európai Bizottság vállalta, hogy addig nem alkalmazza a rendeletet, amíg az ügyben az Európai Unió Bíróságának eljárása folyamatban van.

Kapcsolódó írásaink