Külföld

Brüsszelben visszaélnek a jogállamiság fogalmával és az uniós forrásokkal

Sértik a szuverenitást a brüsszeli fenyegetések, a Néppárt pedig egy követ fúj a baloldallal. Paolo Borchiát, az olasz Liga képviselőjét kérdeztük.

Brüsszelben visszaélnek a jogállamiság fogalmával és az uniós forrásokkal
Paolo Borchia
Fotó: MH

– Mi a véleménye a magyar kormányra záporozó balliberális támadásokról, amelyeket a szerdai vitákban hallottunk?

– A józan ész alapján kellene vitázni, de ehelyett visszaélnek a jogállamiság fogalmával és az uniós forrásokkal, hogy politikai nyomást gyakoroljanak olyan országokra, amelyek kormányával nem értenek egyet. A kettős mércét mutatja, hogy szót sem ejtettek arról, a muszlim bevándorlás milyen veszélyt jelent a homoszexuális emberekre Európában. Úgy tűnik, az Európai Parlament nem problémákat akar megoldani, csak ürügyet keres, hogy támadja a számára nem szimpatikus kormányokat.

– Milyen arcát mutatta a Fidesz volt pártcsaládja, az Európai Néppárt?

– Az Európai Néppárt már csak egy baloldali frakció a sok közül. Ezek a viták is nyilvánvalóvá tették, hogy az európai jobbközép, kereszténydemokrata szavazók jobbat érdemelnek a Néppártnál.

– Több képviselőtársa szerint az Európai Bizottság túllép a hatáskörén a kritikáival.

– Az általuk bírált jogszabály nemzeti hatáskörbe tartozik. Veszélyes hozzáállás a demokráciához, ha Brüsszel politikai ízlése szerint ítélhetnek el tagállamokat. Nem értem, miért avatkozhat be a bizottság tagállami belügyekbe, demokratikusan megválasztott kormányok, parlamentek döntéseibe.

– Szóba került a parlamentben az a nyilatkozat is, amelyet tizenhat jobboldali párt, köztük a Fidesz és a Liga is aláírt Európa jövőjével kapcsolatban. Mi a következő lépés?

– Ez még képlékeny: a pártok egy részének egyértelmű elképzelése van az összefogás folyamatának fontosságáról, másoknak nem. Egy biztos: nagyon előnyös az establishmentnek, ha a patrióta, identitárius pártok nem fognak össze egy nagy csoportban.

Kapcsolódó írásaink