Külföld

Szoros együttműködés állíthatja meg a közép-amerikai migrációt

A Panamától az Egyesült Államok déli határáig terjedő földrajzi régió az irreguláris migráció egyik legjelentősebb tranzitfolyosója. Az elmúlt években a legfontosabb kibocsátóországok Guatemala, Honduras és Salvador voltak, ugyanakkor folyamatosan növekvő számú irreguláris migráns érkezik a régión kívülről, hogy Közép-Amerikát és Mexikó átszelve eljusson az USA déli határához - írja a Migrációkutató Intézet elemzése.

Szoros együttműködés állíthatja meg a közép-amerikai migrációt
Mexikói migránsok várják, hogy bejuthassanak az Egyesült Államok területére
Fotó: John Lamparski / NurPhoto / Nu

Az utóbbi időszakban csak Mexikó, Panama és Costa Rica tett jelentősebb lépéseket, hogy ad hoc döntések helyett intézményrendszerük komplex fejlesztésével kezelje a régiót sújtó tömeges migrációt - írják.

A válság megoldására közép- és hosszútávon csak akkor látszik esély, ha a térség országai egymással szorosan együttműködve dolgoznak ki, illetve koordináltan hajtanak végre egy regionális migrációs stratégiát - állítja a kutatás.

A Migrációkutató Intézet szerint utóbbinak részét kell, hogy képezze a professzionális határőrzés feltételeinek megteremtése, egy hatékony és objektív kérelemelbírálási rendszer kialakítása, illetve a kitoloncolt migránsok reintegrációjának felgyorsítása. Végezetül elkerülhetetlen a migrációs szakpolitikai döntéshozatal intézményesítése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom