Külföld

Csorbítaná az EP a nemzeti szuverenitást

Az Európai Parlament kedden vitát folytat és határozatot fogad el az EU globális emberi jogi szankciórendszeréről – hívta fel a figyelmet közleményében Gál Kinga a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

Csorbítaná az EP a nemzeti szuverenitást
Gál Kinga
Fotó: Európai Parlament

A parlamenti határozat bírálja, hogy a szankciókat csak egyhangú döntéssel, vagyis össztagállami egyetértéssel lehet meghozni. „Természetesen támogatom az emberi jogokat súlyosan megsértők szankcionálását, viszont az egyetértésen alapuló döntéshozatalt eltörölni kívánó hangok szembemennek az uniós alapszerződésekkel” – hangsúlyozta Gál.

A képviselő felidézte, a globális emberi jogi szankciórendszer lehetővé teszi, hogy az EU az elkövetés helyétől függetlenül célzottan fellépjen azokkal szemben, akik felelősek a súlyos emberi jogi jogsértésekért bárhol a világon. A tagállamok egyhangúsággal döntenek a listára felkerült személyekről vagy szervezetekről, az EP viszont azt szeretné, hogy elég legyen ehhez egy többségi döntés is.

Gál Kinga hangsúlyozta, elutasítja „a tagállamok konszenzusán alapuló uniós külpolitikai döntéshozatal ellen zajló összehangolt támadást, amely megfosztaná a kisebb tagországokat az EU külpolitikájának alakításában való érdemi részvételtől”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom