Külföld

„A magyar nép a szövetségesünk”

Köszönetet mondott Orbán Viktor gratuláló leveléért Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, akit júniusban választottak meg az FPÖ élére; levelében pártja és a Fidesz együttműködésének elmélyítéséért, valamint a hagyományos európai értékek megvédéséért is szót emelt az osztrák politikus - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

„A magyar nép a szövetségesünk”
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke
Fotó: AFP/Georg Hochmuth

Herbert Kickl - mint írta - nem nézi végig tétlenül, hogyan válik a „hazák Európájából hazák nélküli Európa”. Együttműködés igen, egységesítés nem - hangsúlyozta.

Az FPÖ elnöke azt írta Orbán Viktornak: nem nézhetjük végig azt sem, hogyan tagadja meg egy kiemelt klikk a valós életünket, amely a többség akaratával szemben a genderelméletet és a szivárványos zászló felhúzását tekinti minden dolog legfőbb mércéjének. Józan észre van szükség - emelte ki.

Herbert Kickl nagyra értékeli a Magyarországhoz fűződő kiváló kapcsolataikat, s felidézte: eddigi parlamenti frakcióvezetői pozíciójában is kereste az építő jellegű párbeszédet a magyarokkal. „Mostantól a teljes Szabadságpárt nevében ápolom a gyümölcsöző tapasztalatcserét magyar barátainkkal” - fogalmazott.

Herbert Kickl azt írta a Fidesz elnökének: csak üdvözölni tudja a Magyarország érdekeinek érvényesítése iránti rendületlen kitartását, egyben kifejezte örömét, hogy a jövőben intenzívebbé válhat a Fidesz és az FPÖ közötti stratégiai együttműködés.

A Szabadságpárt elnöke biztosította Orbán Viktort arról, hogy személyében az egész magyar nép szövetségesre talál, amikor a közös célokért történő bátor kiállásról van szó, például a keresztény identitás megőrzéséről, a migrációs politika szigorításáról, az EU külső határainak hatékony védelméről, a nemzetállami szuverenitás fenntartásáról vagy az Unió gyámkodása elleni harcról.

Havasi Bertalan felidézte: Orbán Viktor korábban, gratuláló levelében azt írta Herbert Kicklnek, hogy a Fidesz és az osztrák Szabadságpárt közötti együttműködés szilárd alapot biztosít a magyar-osztrák kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez és az Európa jövőjét befolyásoló kérdések megoldásához. Orbán Viktor várakozással tekint a közös munka elé, és biztosította pártelnök kollégáját arról, hogy a közös célok elérésében számíthat a Fidesz támogatására.

Kapcsolódó írásaink