Külföld

Újabb civil mentőhajót foglaltak le Szicíliában

Migránsok tűntek el a tengeren

Az olasz hatóságok lefoglalták az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet Geo Barents nevű mentőhajóját.

A szervezet tájékoztatása szerint pénteken a szicíliai Augusta kikötőjében órákon keresztül vizsgálták ellenőrök a hajót, amelyet különböző szabálytalanságok miatt nem engednek kihajózni. Az MSF úgy véli, hogy a hatóságok diszkriminatív módon járnak el a civil hajókkal szemben. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint januártól múlt hét péntekig csaknem 21 ezer migráns érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül.

A múlt év azonos időszakában a számuk 7300 körül volt. A hétvégén a tunéziai partoknál süllyedt el migránsok egy hajója, 84 embert sikerült kimenteni, 43-an viszont eltűntek. Az afgán és szíriai bűnözők kitoloncolása mellett foglalt állást Franziska Giffey volt német családügyi miniszter.

A berlini szociáldemokrata polgármesterjelölt a Bild am Sonntagnak azt mondta, segíteni kell a háború elől menekülőknek, de azoknak, akik Németországban súlyos bűncselekményt követnek el, vissza kell vonni a menedékjogát. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint szombaton 47, az Egyesült Királyságba tartó migránst mentettek meg a francia hatóságok a La Manche csatornán.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom