Külföld

Varga Judit: A Soros ex machina ismét belendült

Irányított kérdésekkel machináló kamujelentéssel és listákkal próbálják már megint aláásni Magyarország hírnevét a baloldali véleménybuborék szervezetei - írta hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Judit. Az igazságügyi tárca vezetője arra a hírre reagált, miszerint a Riporterek Határok Nélkül szervezet hiányolja a sajtószabadságot Magyarországon.

Varga Judit: A Soros ex machina ismét belendült

A „függetlenobjektív” Riporterek Határok Nélkül által hétfőn közzétett lista Magyarországot úgy próbálja feltüntetni, mint ahol különösen drasztikus módon és kíméletlenül nyomják el a sajtószabadságot - emlékeztet Varga Judit, hozzátéve: az a szervezet teszi ezt, amely 2017-ben 200 ezer, 2019-ben pedig 175 ezer dollárt kapott Soros György alapítványától és amely az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének elkészítésénél több, a Bizottság által megfogalmazott aggály és vád alátámasztásának egyedüli forrásaként szolgált.

Objektum doboz

A miniszer kiemelte: mindezzel szemben a valóság az, hogy a Magyarország ellen intézett, összehangolt támadások során figyelmen kívül hagyják, hogy Nyugat-Európában szinte teljesen elnyomják a konzervatív véleményeket. „Aggasztó továbbá az a tény is, mely szerint a németeknek csak 45 százaléka gondolja úgy, hogy szabadon elmondhatja a véleményét, míg Magyarországon az online és offline vélemények szabadsága mindenki számára garantált” - mutat rá Varga Judit, hozzátéve: az Európa Tanács volt az első nemzetközi szervezet, amely a 2011-ben elfogadott magyar Alaptörvényről szóló 1941 (2013) sz. határozatában kijelentette, hogy „az új magyar parlament a szabad és demokratikus Magyarország történetében először, demokratikus eljárás útján módosította az egypártrendszertől örökölt korábbi alkotmányt egy új és modern Alaptörvénnyé, a parlamentben folytatott intenzív viták után és a magyar civil társadalom közreműködésével.”

„Magyarország egyike azon kevés uniós tagállamnak, ahol a médiában és az ideológiai vitákban, valamint a közvéleményben is valódi pluralizmus érvényesül. Átfogó jogszabályi környezet biztosítja az újságírói és szerkesztői szabadságot” - emelte ki a miniszter, aki szerint a Riporterek Határok Nélkül „listagyártói” inkább amiatt aggódjanak, hogy a Politico nem hajlandó közölni egy demokratikusan megválasztott kormány igazságügyi miniszterének a véleménycikkét. Mert ez valóban aggasztó a sajtószabadság szempontjából, mutatott rá Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink