Külföld

Egyre több francia követi a konzervatív hírcsatornát

Franciaországban egyre növekszik egy, a liberális fősodorral ellentétes arculatú televíziós csatorna nézettsége.

Egyre több francia követi a konzervatív hírcsatornát
A CNews sztárriporter és szerkesztője Éric Zemmour, a 2022-es választások egyik lehetséges független jelöltje
Fotó: AFP/Joel Saget

A milliárdos üzletember, Vincent Bolloré tulajdonában álló CNews ma az egyik legnépszerűbb médiatermék, és megfigyelők szerint befolyásolhatja a jövő évi francia elnökválasztást is.

Egyik sztárriporterük és szerkesztőjük Éric Zemmour, a 2022-es választások egyik lehetséges független jelöltje, nagy nézőközönséget vonz a képernyők elé politikai korrektségtől mentes stílusával, miközben nem fél olyan témák elemzésétől, mint a bevándorlás vagy a párhuzamos társadalmak.

A csatorna térnyerése újra aggodalmakat váltott ki a baloldali médiumok üzemeltetőinél, amikor Bolloré bejelentette, hogy megvásárolja az egykor népszerű, de az utolsó években alacsony nézettségi mutatókkal küszködő Europe 1 rádióállomást. Júniusban az adó több munkatársa is részt vett egy ötnapos sztrájkban a rádió jobbratolódása miatt, egyesek pedig lelkiismereti alapon próbálnak kibújni a szerződésük alól.

Serge Nedjar, a CNews igazgatója szerint viszont a csatorna sikere épp abból fakad, hogy napirendre tűz olyan kérdéseket is, amelyeket a többi média eltusol.

Kapcsolódó írásaink