Külföld

Szlovénia megkapja a helyreállítási alapból származó európai forrásokat

Nem késlekedhet az EU bővítése

Az Európai Bizottság elfogadta Szlovéniának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó programját, így az ország 2,5 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási alap keretében.

A brüsszeli testület – amelynek elnöke, Ursula von der Leyen tegnap Szlovéniába látogatott – úgy döntött, hogy zöld jelzést ad Szlovénia helyreállítási tervének, ami ötvözi a zöld és a digitális átmenetet segítő befektetéseket, a betegek hosszú távú gondozását az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő reformokkal. A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság pozitív értékelését egyebek mellett az indokolta, hogy Szlovénia a teljes keretösszegének 42 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre fordítja.

A terv szerint Szlovénia az uniós finanszírozás 21 százalékát a digitális átállást támogató intézkedésekre költi majd, illetve jelentős forrásokat biztosít a betegek gondozása, a nyugdíjak, a munkaerőpiac és az oktatás területeit érintő, egymást erősítő reformokra is. Ezzel egy időben Janez Jansa szlovén miniszterelnök Ljubljanában az Európai Unió Tanácsa július elsején kezdődő szlovén elnökségének alkalmából arról is beszélt, hogy az EU bővítésére Szlovénia számos kihívásra megoldást jelentő eszközként tekint. Arra figyelmeztetett, amennyiben az Európai Unió sokáig késlekedik a bővítéssel, más veszi át a helyét a térségben.

Kapcsolódó írásaink