Külföld

Erőltetik a szorosabb uniót

Európa jövőjéről folyt a vita az Alapjogokért Központban

Az Európai Unió jövőjének témájában tartott sajtókonferenciát az Alapjogokért Központ. A felszólalók szerint az európai testületek a föderalizmus felé terelik a vitát, és az ez ellen felszólaló hangokat akarják elhallgattatni.

Az EU egyszerre több fronton van válságban, és maga sem tudja eldönteni, hogy gazdasági közösség akar-e lenni vagy politikai unió, mondta Kovács István,az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az Európai Unió jövőjéről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, a szervezet krízise migrációs, védelmi és gazdasági vonalon is jelentkezik.

Orbán Viktor hétpontos európai megújulási tervével kapcsolatban azt mondta, a dokumentum egy vitairat, de Brüsszelben ezt máris támadásként értékelik. Egyes nyugati országokban a sajtóban nem közölhették le, mivel ez nem egyezik meg az európai föderalista érdekekkel. Ehhez kapcsolódik a miniszterelnök javaslatának második pontja is, amely az egyre szorosabb unió ellen szólal fel.

Kovács István szerint Brüsszel ezt próbálja ráerőszakolni a tagállamokra. Közölte: az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak rivalizálni kellene az uniós jogokról és hatáskörökről szóló vitában, ezzel szemben a két intézmény most szövetségesként viselkedik. A köztük lévő ellentét áthidalása Kovács szerint épp a Soros-hálózat munkájának köszönhető. Szerinte az uniós intézmények épp ezekhez álcivil szervezetekre bízzák jogállamisági vitákhoz szükséges előkészületeket.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ uniós projektvezetője szerint az unió elindult a föderalista értékek felé, és ezzel kapcsolatban szigorúan moderálni akarja a véleményeket. Az olyan tagállami vélemények, amelyeket így cenzúráznak, már nem kerülhetnek bele az EU jövőjéről zajló hivatalos vitába. Kovács megemlítette, az Európai Parlament 2009-ben a lisszaboni szerződéssel az unióban társjogalkotóvá emelkedett. Ennek eredményeként viszont a nemzetállamok elleni eljárások színterévé vált, és lejárató kampányt folytat a föderalizmust nem támogatók ellen.

Kapcsolódó írásaink

A „toleránsok” fenyegetése

ĀKonkrétan azzal fenyegetnek, hogy levágják a t*köm - csak mert kiálltunk a gyermekvédelem mellett és genderpropaganda ellen - írta az Alapjogokért Központ vezetője