Külföld

Botrányt keltett a gyermekgyilkosság értelmezése

Hatalmas felháborodást keltett Ausztriában az osztrák közmédia (ORF) egyik újságírójának kérdése, melyet egy sajtókonferencia alkalmával intézett Karl Nehammer osztrák belügyminiszter felé.

Botrányt keltett a gyermekgyilkosság értelmezése
A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg szombaton reggel
Fotó: heute.at

Az újságíró egy tizenhárom éves kislány gyilkosságának kapcsán a bűncselekménnyel gyanúsított afgán menekültek ártatlanságának vélelmét védte, és említést tett arról, hogy a gyanúsítottak saját országukban csak háborút ismertek. Függetlenül attól, hogy mit tettek, „nem kéne Ausztriának többet tennie a traumatizáltak érdekében? Eleget foglalkozunk a fiatal afgánokkal?” – kérdezte az ORF újságírója.

Nehammer belügyminiszter válaszában így fogalmazott: „ami nagyon elgondolkodtat az, hogy mit gondolhatnak az áldozat szülei, amikor meghallják azt, amit épp kérdezett tőlem. Az Ön kérdése azt sugallja, hogy az osztrák társadalom bűnrészes ebben tettben, és az afgánokkal egyszerűen jobban kellett volna bánnunk. De az önvédelmen kívül semmi nem igazolja a mások ellen elkövetett erőszakot.”

A felháborodást okozó riporter végül elnézést kért kérdése rossz időzítése miatt. A migránsbűnözés hasonló értelmezése nem példátlan a nyugati országok vezetői közt sem, mint ahogy Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a würzburgi iszlamista késelés kapcsán tett kijelentései is mutatja. Megrökönyödését fejezte ki, hogy a huszonnégy éves szomáliai elkövető évek óta hajléktalanszálláson kénytelen lakni, ami a miniszter szerint nem kielégítő.

„Ha egy fiatalember hat évig él hajléktalanszálláson anélkül, hogy bárki is foglalkozna vagy törődne vele, ilyenkor megértem, hogy nem elégedettek a mi rendelkezéseinkkel”, mondta Seehofer.

Kapcsolódó írásaink

Gyermekgyilkosság rázta meg Ausztriát

ĀBécsben egy fának támasztva találták meg járókelők annak a kislánynak a holttestét, akit a gyanú szerint két tizenéves afgán migráns ölt meg a hétvégén