Külföld

Az Európai Tanács soros elnökségére készül a ljubljanai kormány

Vádolnak a zöldek

Szlovénia július elsején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét „Együtt. Ellenállóképes. Európa.” mottójú programjával.

Az Európai Tanács soros elnökségére készül a ljubljanai kormány
Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Fotó: AFP/Jure Makovec

Ennek jegyé­ben Európa válságból való kilábalására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra fog törekedni az európai szomszédságban.

Öt zöldpárti és baloldali politikus viszont az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál jogállamisági eljárást indítványoztak Janez Jansa miniszterelnök kormánya ellen. Azzal vádolják, hogy sérti a civil szervezetek, a sajtó és a bíróságok függetlenségét. Ezért az európai fejlesztési alap Szlovéniának járó forrásainak felfüggesztését követelik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom