Külföld

Horvátország és Szlovénia is elmaradt az oltással

Horvátország és Szlovénia is elmaradt a koronavírus elleni oltással, egyik sem tudja teljesíteni azt a célt, hogy június végéig beoltsa a felnőtt lakosság legalább felét - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Horvátország és Szlovénia is elmaradt az oltással
Koronavírus elleni vakcinával oltanak egy férfit Szlovéniában
Fotó: AFP/Anadolu/Ales Beno

Bár mindkét országban javulnak a járványügyi adatok, nagyon lassan emelkedik a beoltottak száma.

„Nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor” - mondta Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, utalva a gyorsabban terjedő delta variánsra, amely már megjelent Szlovéniában és Horvátországban is.

„Ha azt akarjuk, hogy ősszel nyitva legyenek az iskolák, fellendüljön a turizmus és a gazdaság, akkor oltakozni kell” - fogalmazott Poklukar.

Az országban keddre 35 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 71-en vannak kórházban, 19-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 809 033-an kaptak, közülük 649 643-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8205-re emelkedett. Kórházban jelenleg 181 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 482 581-en kaptak védőoltást, közülük 1 062 459-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolva, tervezi-e a kormány, hogy megjutalmazza azokat, akik most felvennék az oltást, ezzel is gyorsítva az oltási kampányt, azt válaszolta: „mi lesz akkor azzal a 44 százalékkal, aki már beoltatta magát?”.

Kifejtette, hogy nem kívánják Horvátországban megjutalmazni azokat, akik felveszik a védőoltást, és büntetni sem fogják az oltást ellenzőket.

Úgy vélte: abba a szakaszba értek, amelyben mindenki teljeskörűen tájékozott a járvány kulcsfontosságú kérdéseiben, és minden állampolgárnak minimális felelőssége lenne, hogy beoltassa magát.

Kapcsolódó írásaink