Külföld

Komoly bírálatot kapott a Szlovák Nemzeti Párt az amerikai F–16 vadászgépek beszerzése miatt

Haderőfejlesztési botrány

A szlovák Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal (NKÚ) bírálta az új vadászgépek beszerzését. Az előző kormány által 2018-ban aláírt szerződés alapján Szlovákia tizennégy amerikai F–16 Block 70-es harci gépet rendelt meg.

A 2022-ben érkező gépek beszerzési ára ugyan 1,6 milliárd euró volt, de a hivatal szerint negyvenéves távlatban a tizennégy gép működtetési összege elérheti a hatmilliárd eurót is. Az NKÚ ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezt a tényt a kormány a választók elől eltitkolta, és parlamenti vitát sem tartottak a tényekről. A beszerzésért a védelmi tárcát vezető Szlovák Nemzeti Párt volt a felelős, és a bírálat is főleg Peter Gajdos védelmi miniszter részére érkezett.

Az NKÚ szerint a több, mint hatmilliárd eurós kiadás nemcsak, hogy megindokolhatatlan az ötmilliós ország igényei szempontjából, de nem illeszkedik a nemzeti védelmi stratégiába sem. Szlová­kiának a NATO kötelezettségek értelmében egy nehéz dandárezredet kéne felállítania, a repülőbeszerzés így nyilván ennek a rovására fog megvalósulni.

A szlovákok nem vesznek részt a vadászgépekhez kapcsolódó úgynevezett kompenzációs programokban sem, tehát helyileg sem gyártás, sem összeszerelés nem zajlik majd. ­A Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal szerint ezzel akár 1.9 milliárd eurós bevételtől is eleshet az ország.

Kapcsolódó írásaink