Külföld

Lesöpörték a német javaslatot az EU–Oroszország-csúcsról

Orbán Viktor több tiszteletet követelt a magyaroknakMark Rutte kritikus nyilatkozatára reagálva

A brüsszeli uniós csúcs második napján is központi téma volt a magyar gyermekvédelmi törvény. Mateusz Morawiecki védelmébe vette a sokak által vitatott szabályozást. A találkozón egyébként megállapodás született Törökország további támogatásáról a migráció kezeléséért cserébe, elbukott viszont az EU–Oroszország csúcstalálkozó ötlete.

Lesöpörték a német javaslatot az EU–Oroszország-csúcsról
Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő a brüsszeli találkozón
Fotó: Európai Tanács

Átfogó vita folyt arról az uniós tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, hogy az EU miként kezdje újra korábban rendszeres találkozóit Oroszországgal, az állam- és kormányfőknek végül mégsem sikerült megállapodniuk a Berlin és Párizs által javasolt csúcs megtartásáról – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken a kétnapos EU-csúcs első munkanapját követően.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a tagországok vezetői következtetéseket fogadtak el Oroszországról, amelyben kiemelték: elvárják Moszkvától, hogy haladást szolgáló politikát folytasson az EU-val kapcsolatban, és hagyjon fel agresszív fellépéseivel.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az Európai Tanács üdvözölte az átoltottság terén elért előrehaladást, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy követni kell a fejleményeket, különösen a koronavírus új variánsainak terjedését. A migrációval összefüggésben a tagállami vezetők leszögezték: az egyes útvonalakon újra jelentkező migrációs nyomás súlyos aggodalomra ad okot, és sürgős fellépést igényel.

A kétnapos csúcstalálkozó második munkanapja előtt Mark Rutte holland kormányfő a magyar gyermekvédelmi törvényt övező viták kapcsán az MTI szerint közölte: ha Magyarország nem akar megfelelni az EU értékeinek, az uniós szerződések vonatkozó cikke szerinti eljárás keretében lépjen ki az EU-ból.

Janez Jansa szlovén kormányfő a megbeszélések után a Politico szerint közölte: amennyiben probléma merül fel egy jogszabály kapcsán bármely uniós tagállamban, arra megvannak a jogi mechanizmusok, amelyeket elindíthat az Európai Bizottság, ezek végén pedig olyan jogi döntések születnek, amelyeket mindenkinek el kell fogadnia.

Védelmébe vette a magyar szabályozást Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki azt mondta, a családokat, a gyermekeket védeni kell. Hangsúlyozta: a szülőknek joguk van ahhoz, hogy meghatározzák, miként neveljék gyermekeiket.

Az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen közölte, hogy az uniós bizottság levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt, és várják Magyarország válaszát. Von der Leyen szerint tízmillió ember él Magyarországon, tehát tízmillió oka van annak, hogy Magyarország az unió tagja maradjon. Beszélt arról is, hogy Brüsszel további hárommilliárd eurót tervez elkülöníteni 2024-ig a Törökországban élő menekültek támogatására.

Emmanuel Macron francia elnök kiemelte, nem támogatja az uniós szerződés vonatkozó cikkének alkalmazását Magyarország kizárására az EU-ból, ehelyett hatékony eljárásokra van szükség az uniós értékek betartatására. Macron ellenzi az uniós gazdasági források kifizetésének összekapcsolását az értékek tiszteletben tartásával,

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint Orbán Viktor kormányfő az uniós csúcson világossá tette, hogy a gyermekek védelméről szóló törvény nem a melegekről, hanem a gyermekekről szól. Magyarország fontosnak tartja, hogy a gyermekek szexuális nevelésébe a szülőkön kívül senki ne szólhasson bele, ezért tiltja a törvény a gyermekekre irányuló heteroszexuális és homoszexuális propagandát egyaránt – írták, hozzátéve: Magyarország szabad ország, a felnőtt magyar polgárok életébe az állam nem szól bele.

A miniszterelnök egyébként tegnap közösségi oldalán reagált Mark Rutte holland kormányfő csütörtöki nyilatkozatára, miszerint Magyarország vonja vissza a törvényt és térdeljen le. Orbán Viktor korábbi nyilatkozatát idézve leszögezte: „A magyar ember a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét.” A kormányfő több tiszteletet követelt a magyaroknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom