Külföld

Az amerikai diplomácia vezetője egységre buzdít Oroszország kapcsán

Orosz–NATO-feszültség

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Berlinben tárgyalt német kollégájával, Heiko Maasszal. Találkozásuk egyik fő témája az Oroszországhoz fűződő politikai és gazdasági kapcsolatok helyzete volt.

Blinken kijelentette: „egységben szállunk szembe Oroszország veszélyes és provokatív tevékenységével, legyen szó akár Ukrajna területi épségének megsértéséről, Alekszej Navalnij fogságba ejtéséről vagy a demokráciák elleni dezinformációs műveletekről”.

Az amerikai diplomácia vezetője az Északi Áramlat-2 földgázvezeték-rendszerrel kapcsolatban megjegyezte, hogy Washington továbbra sem ért egyet az Ukrajnát megkerülő konstrukcióval. Amint mondta, nem a beruházást szeretné megakadályozni, hanem azt, hogy Oroszország az energiahordozókat fegyverként használja fel.

Ezzel egy időben ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le a Fekete-tengeren egy brit hadihajó irányába. London cáfolta az orosz védelmi minisztérium közleményét, miszerint a figyelmeztető lövések mellett a Defender nevű brit romboló nyomvonalában egy Szu-24M típusú katonai repülőgép is négy bombát vetett a tengerbe figyelmeztetésként.

Kapcsolódó írásaink