Külföld

Alacsony fogyasztói árak nélkül nem lehet sikeres az Unió klímapolitikája

Az Európai parlament (EP) mai plenáris ülésén elfogadták az új uniós klímarendeletet, mely rögzíti a 2050-re elérendő uniós klímasemlegesség célkitűzését. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte a szavazás eredményét. Plenáris felszólalásában hangsúlyozta: „alaposan fel kell készülni a zöld átállásra, a munkahelyek és a vállalatok versenyképességének megőrzése egyszerre fontos a jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben. ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a polgárokkal, ne a családokkal fizettessék meg az uniós célkitűzések költségeit!”

Alacsony fogyasztói árak nélkül nem lehet sikeres az Unió klímapolitikája
Tóth Edina szerint nem lehet sikeres az uniós klímapolitika, ha az EU aránytalan terhet ró ezzel polgárainkra
Fotó: Európai Parlament

Az EP-képviselő hozzászólásában elmondta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából. Tóth Edina kiemelte: fontos azonban, hogy a klímarendelet elfogadásával ne emelkedjenek az energia és élelmiszer árak. „Felelősen kell cselekednünk! Megoldást kell találnunk a klímasemlegességgel járó költségek finanszírozására, a szennyező-fizet elv betartásával annak érdekében, hogy továbbra is versenyképesek maradhassanak a magyar gazdasági szereplők„ - hangsúlyozta a képviselő.

„A nemzetgazdaságok növekedését gátló, irreális baloldali elképzelések helyett valódi környezet- és emberbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség” - tette hozzá. Tóth Edina szerint nem lehet sikeres az uniós klímapolitika, ha az EU aránytalan terhet ró ezzel polgárainkra és vállalkozásainkra. „Fontos tehát, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, hogy továbbra is alacsonyan tartsuk a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak„ - emelte ki a képviselő.

Kapcsolódó írásaink