Külföld

Tiltakozik a katolikus egyház az olasz gendertörvény miatt

A lelkiismeret-szabadság a tét

Egy precedens nélküli felszólításban kéri a Vatikán a tervezett homofóbia- és transzfóbiaellenes törvénytervezet módosítását az olasz kormánytól.

A jogszabályt kezdeményező demokrata párti Alessandro Zan nevéből Zan-törvényként ismert tervezet a társadalmi és biológiai orientáció fogalmával egészítené ki a létező jogszabályt, és hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt javasol, a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető mozgalmak tagjai pedig hat hónaptól négy évig terjedő fegyházat kockáztatnának.

A javaslatok közt szerepel egy nemzeti nap bevezetése a szexuális orien­tációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára. A Vatikán ez utóbbit az Olaszországgal kötött kétoldalú szerződés megsértésének nyilvánította, nehezményezve, hogy egyházi iskolák nem képeznek kivételt a genderideológiát ünneplő nap alól.

Véleményük szerint a törvény csorbítaná az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását. Matteo Salvini, a Liga vezetője üzenetében kijelentette, ne cenzúrázzuk és büntessük azokat, akik abban hisznek, hogy az anya, apa és a család a mi társadalmunk szíve.

Kapcsolódó írásaink