Külföld

Nyugaton templomokat rombolnak le, térségünkben újakat építenek

Nyugaton manapság templomokat rombolnak le, térségünkben viszont újakat építenek, és kiállnak Szent II. János Pál öröksége mellett - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Krakkóban, a lengyel származású egykori pápa emlékművének avatásán.

Nyugaton templomokat rombolnak le, térségünkben újakat építenek
A krakkói II. János Pál Pápai Egyetem könyvtára előtt a magyar nemzet hálaadásaként felállított emlékmű Győrfi Lajos szobrászművész alkotása
Fotó: MH

A krakkói II. János Pál Pápai Egyetem könyvtára előtt a magyar nemzet hálaadásaként felállított emlékmű Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. Soltész felidézte: a Szent II. János Pál pápának kiemelt szerepe volt a kommunizmus bukásában, amelyben a közép-európai térség tízmilliói reménykedtek.

A rendszerváltás, az ezt követő szabadság jelentős szellemi energiát váltott ki, II. János Pál azonban már akkor figyelmeztetett a vallás iránti közömbösség, „az Isten szerepét játszó ember”, az erkölcsi relativizmus veszélyére - idézte fel az államtitkár.

Emlékeztetett arra is, hogy a pápa kiállt a természetes családért, a magzati élet védelméért, felemelte szavát a teremtett világot, az emberi természetet, „a férfi és nő alaptermészetét megváltoztatni akaró erőszakos ideológiákkal szemben”.

Utalva a pápa szellemi örökségére, Soltész feltette a kérdést: jelenleg „megvédjük-e igazságunkat az erőszakos és hangos kisebbséggel szemben”, meg akarjuk-e menteni „legalább a Közép-Európában élőket a gender-ideológia fiatalokat pusztító üzenetétől, a nemzeteket gyalázó mérhetetlen cinizmustól, a kereszténységet elpusztítani akaró törekvésektől? Ha igen, legyünk bátrak” - folytatta Soltész, idézve II. János Pál 1978-as beiktatásán elhangzott pápai mottót, a „ne féljetek” szavakat.

Szomorúnak nevezte, hogy Nyugaton templomokat rombolnak le, átalakítják őket szórakozóhelyekké, muzulmán imaházakká. Biztató jelnek találta viszont, hogy térségünkben „a lengyelek, szlovákok, magyarok, horvátok új szentélyeket építenek, ezreket újítanak fel”.

Lengyelországban és Magyarországon kiállnak II. János Pál öröksége mellett, ezért szobrokat emelnek, templomokat szentelnek az ő tiszteletére - húzta alá az államtitkár.

Az ünnepségen szintén felszólaló Wlodzimierz Bernacki szenátor, a lengyel oktatásügyi tárca államtitkára kiemelte: a kereszténység alapvető jelentőségű pillére az európai civilizációnak, e felfogás mellett a lengyelek a magyar testvéreikkel együtt kiállnak.

A Karol Wojtyla - későbbi II. János Pál pápa - születésének tavalyi, 100. évfordulójához kötődő emlékmű létesítését Körmendy Adrienne volt krakkói főkonzul kezdeményezte, a Miniszterelnöki Hivatal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott projekthez a többi között Stanislaw Dziwisz bíboros, a lengyel pápa egykori titkára járult hozzá a 2017-ben a Terror Háza Múzeum alapítványa által számára odaítélt Petőfi-díj honoráriumával. Támogatta a szobor felállításának gondolatát Marek Jedraszewski krakkói érsek is.

A magyar küldöttség részvételével Krakkóban szerda délután emléktáblát is lelepleznek a II. János Pál szentélyében található Szent Hedvig kápolnánál. A templomban ez alkalomból a Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök által koncelebrált szentmisét követő koncerten Szent Efrém Férfikar lép fel.

Kapcsolódó írásaink