Külföld

A Krím félsziget kilépett Ukrajnából Putyin szerint

Erősödő európai bizalmatlanság

Az Egyesült Államok és az Európai Unió agresszív politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Die Zeit német lapban megjelent publicisztikájában.

A Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából közölt vendégkommentárban az orosz államfő azt írta, az erősödő bizalmatlanság fő oka a NATO kiterjesztése keletre, Oroszország határai felé. Ennek az agresszív politikának a következményeit szemlélteti Putyin szerint a 2014-es ukrajnai tragédia. Hozzátette: az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím félsziget kilépett Ukrajnából.

Kedden egyébként Oroszország-szerte megemlékeztek a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 80. évfordulójáról. Az orosz fegyveres erők kubinkai főtemplomában hajnali négykor, a náci támadás időpontjában kezdődött ceremónián az ismeretlen katona sírjáról hozott lánggal gyertyát gyújtottak a templom anyaszobránál és a páncéltörőágyú-töltényhüvelyekből kialakított szentélynél.

Kapcsolódó írásaink