Külföld

Trump nem kíván küzdeni a képviselőház elnöki tisztségéért

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy nem áll szándékában harcba szállni jövőre az amerikai képviselőház, a kongresszus alsóházának elnöki tisztségéért.

Trump nem kíván küzdeni a képviselőház elnöki tisztségéért
Donald Trump volt amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

„Hallottam erről, és egyre több és több ilyen szóbeszéd van. De ez nem olyasmi, amit fontolóra vennék. De valóban sokat beszélnek róla” - mondta az America's Voice kábelcsatornán, ahol erről kérdezték. Hangoztatta, hallott erről, de soha nem gondolt erre a lehetőségre.

Június elején találgatások jelentek meg Trump kongresszusi indulásával kapcsolatban, amelynek eredményeképpen versenybe szállna a képviselőház elnöki tisztségéért. Egy ilyen fejlemény lehetővé tenné a republikánusoknak, hogy fontos pozíciót szerezzenek meg.

A volt elnök márciusban kijelentette, a jövőre esedékes -  a két elnökválasztás közötti - félidős választások után szándékozik végleges döntést hozni arról, hogy újra megpályázza-e az ország elnöki tisztségét.

Korábban bizakodással állította, a republikánusoknak van esélyük arra, hogy a 2022-es választások végén visszaszerezzék az irányítást az amerikai kongresszus mindkét - szenátus és képviselőház - része felett.

Kapcsolódó írásaink