Külföld

Le Pennek nem sikerült megszereznie a többséget

A francia regionális választásokonkomoly sikert értek ela jobbközép köztársaságiak, Emmanuel Macron pártja viszont gyengén szerepelt

Váratlan győzelemmel zártak a francia Köztársaságiak jelöltjei a vasárnapi regionális választások első fordulójában. A jobboldali Nemzeti Tömörülés viszont gyengébben szerepelt, Marine Le Pen ezért az alacsony részvételi arányt okolja.

Le Pennek nem sikerült megszereznie a többséget
Marine Le Pen jobb eredménye számított, de az elnökválasztásra is készül
Fotó: AFP/Denis Charlet

A vasárnap megtartott francia regionális választások első fordulójában meglepetésre a jobbközép Köztársaságiak párt végzett első helyen mintegy 29 százalékos támogatottsággal. A köztársaságiak így fellélegezhetnek, hiszen a választások előtt attól tarthattak, hogy volt vezetőjük, Nicolas Sarkozy ellen jelenleg zajló bírósági eljárás negatívan befolyásolhatja a szavazók pártról kialakult véleményét. A meglepően jó szereplést a jobbközép párt alacsony részvételi arány mellett szerezte meg, a választóknak mindössze 33 százaléka járult az urnákhoz.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a vártnál rosszabbul szerepelt, a szavazatok mindössze 18,5 százalékát szerezte meg. Előzetes felmérések az elértnél közel tíz százalékkal jobb eredményt jósoltak Le Pen helyi jelöltjeinek, így a jobboldaliak a második forduló után két régió megszerzésében bíztak, az exit-pollok viszont azt mutatják, hogy erre már kicsi az esélyük. Le Pen maga az alacsony részvételi arányt hibáztatja a vártnál gyengébb szereplésért, szerinte ez országosan eltorzította az eredményeket. Ezért a következő körben szavazásra buzdította híveit, szavai szerint „a kormánypolitika megbüntetése érdekében”.

Csalódást okozott Emmanuel Macron államfő pártja a Köztársaság lendületben (LREM) is, amely éppen csak átlépte a következő körbe való bejutáshoz szükséges, tízszázalékos arányt. „Ez egy nehéz választás volt” – ismerte el vasárnap este Gabriel Attal kormányszóvivő. A mindössze hat évvel ezelőtt alakult centrista párt több régióban jelöltet sem indított, illetve helyenként nem érték el a továbbjutáshoz szükséges szavazati arányt. Christian Jacob, a megerősödött Köztársaságiak képviselőházi frakcióvezetője szerint a kormánypárt ezzel „megsemmisítő vereséget” szenvedett.

A választások második fordulóját e hét vasárnapra tervezik, és csak annak a pártnak jelöltjei jutnak be, amely a szavazatok legalább tíz százalékát megszerezte az első fordulóban. Emmanuel Macron kormánypártja előzetesen jelezte, hogy a vasárnapi fordulóban a győztesnek ígérkező jelöltet fogja támogatni a Nemzeti Tömörüléssel szemben, függetlenül attól, hogy bal- vagy jobboldali formációról van-e szó.

Az eredmény komoly kérdéseket támaszt azzal a felfogással szemben, hogy a jövő évi elnöki választás két jelölt, a jelenleg is kormányzó Emmanuel Macron és a jobboldali Marine Le Pen között zajlik majd.

A jobbközép Republikánusok vártnál jobb eredménye esélyt ad egy harmadik lehetséges jelöltnek, a párt vezetőjének, Xavier Bertrandnak. Bertrand, aki jövőre nagy valószínűséggel elindulhat az elnökválasztáson a köztársaságiak színeiben, az első exit-poll-adatok után magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy „a szélsőjobboldalnak eltörte az állkapcsát” az elért eredményekkel.

A baloldal kezére játszott az alacsony részvétel

„Soha nem látott érdektelenség jellemezte a választások első fordulóját, a távolmaradással a baloldal kezére játszottak a választók a tizenhárom régióból ötöt, és a szocialisták első titkára szerint pedig a következő vasárnap esedékes második fordulóban további kettőt biztosan el fognak vinni” – magyarázta lapunknak Magyar Ágnes Zsófia, a Danube Institute vezető kutatója.

Île-de-France régióban a zöldek szövetségre lépnek a szocialistákkal, a szélsőbaloldallal és a kommunistákkal, hogy a második fordulóban legyőzzék a jobbközép Republikánusok jelöltjét, Province-Alpes-Côte d’Azur régióban pedig hasonló összefogás állíthatja meg a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) jelöltjét, aki megnyerte az első fordulót. A szakértő rámutatott, a legnagyobb távolmaradás – a négy évvel ezelőtti regionális választásokhoz képest – Jean-Luc Mélenchon pártja, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország, valamint az RN szavazói esetében figyelhető meg. Magyar Ágnes Zsófia emlékeztetett, a regionális választások a jövő tavaszi elnökválasztás egyfajta előválasztási körének tekinthetők, és mind a patrióta–nemzeti konzervatív jobb-, mind a szélsőbaloldalnak át kell gondolnia stratégiáját.

(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A francia baloldal mélyponton

ĀHárom régió vezetését is megszerezheti a jobboldali Nemzeti Tömörülés, a szociáldemokraták viszont már a vasárnapi első fordulóban leszerepelhetnek