Külföld

Újabb uniós szankciók Fehéroroszországgal szemben

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa további 85 fehérorosz emberre és kilenc szervezetre terjeszti ki a megszorító intézkedéseit, illetve előirányozza gazdasági intézkedések meghozatalát is Fehéroroszországgal szemben – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Luxembourgban, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán hétfőn.

Újabb uniós szankciók Fehéroroszországgal szemben
Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Luxembourgban, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

A megszorító intézkedések sora immár a negyedik szankciós csomag Fehéroroszországgal szemben.

Ausztria a napokban megszüntette a fehérorosz bankszektorra kivetendő uniós szankciók bevezetésének akadályozását – írta az Euractiv brüsszeli hírportál. A bécsi kormány így elállt attól a korábbi álláspontjától, miszerint a büntető intézkedések csak közelebb terelik Minszket Oroszországhoz.

Borrell tájékoztatása szerint a tanácskozáson megbeszélést folytattak Fuad Huszein iraki külügyminiszterrel is. Az unió a tárgyaláson támogatásáról biztosította az ország terrorizmus elleni harcát.

Az EU hétfőn egyébként egy évvel, 2022. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi elcsatolása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát. Az intézkedések uniós állampolgárokra és uniós székhelyű vállalkozásokra vonatkoznak.

Kapcsolódó írásaink