Külföld

A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással

A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással, mivel minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg az emberek, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással
Szijjártó szerint jól látszik, hogy a világ újabb migrációs hullámok kitörése előtt áll
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta: jól látszik, hogy a világ újabb migrációs hullámok kitörése előtt áll, hiszen minden olyan folyamat, amely az elmúlt időszakban kiváltó oka volt a migrációs hullámoknak, tovább erősödött.

„Egyetlen feladatunk van: megvédeni saját polgárainkat az újonnan kitörő migrációs hullámok veszélyeitől, és minden létező eszközt meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a migrációs folyamatokat megállítsuk” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a világjárvány gazdasági hatásai hozzájárulnak a migráció erősödéséhez. A többfelé jelentkező fegyveres konfliktusok nem a megoldás irányába tartanak, illetve újabb migrációs hullámra lehet számítani a NATO afganisztáni kivonulásából fakadó terrorfenyegetés és Brüsszel migrációpárti politikája miatt is - mondta.

„Jól látszik, hogy Brüsszel számára semmi nem elég ahhoz, hogy belássák a bürokraták, hogy a migráció komoly kockázatokkal jár” - fogalmazott.

A miniszter példaként említette, hogy az Olaszországba érkezett illegális bevándorlóknál számos esetében kimutatták a koronavírus Deltának nevezett, Indiához köthető variánsát.

Politikai zsaroló eszközt jelent a 7-es cikkely szerinti eljárás

Az uniós szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás nem a tényekről szól, hanem politikai, zsarolási eszközt jelent Magyarországgal szemben - jelentette ki Szijjártó, aki arra reagált, hogy az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek keddi, luxembourgi ülésén meghallgatásokat fog tartani az uniós szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárásokkal kapcsolatban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és az unió értékeinek magyarországi érvényesüléséről.

A miniszter kijelentette: az eljárás, ahogyan és amilyen hosszan zajlik, lebuktatja azokat, akik az eljárást folytatják. Az eljárás politikai zsarolási eszköz, ha ugyanis bárki a tényekről akart volna vitatkozni, már rég vége lenne - hangsúlyozta.

Kiemelte: ismert Magyarország álláspontja, ugyanis minden feltehető kérdést megválaszolt, az eljárás lezárható. Erről szavazni kell, és a szavazás eredménye alapján lehet továbbmenni - közölte.

„Nyilvánvaló számukra, hogy nem tudják megnyerni a szavazást, mert egyhangúság kell hozzá, és az Európai Unió mind a 27 tagállama nem fogja elítélni Magyarországot” - fogalmazott.

Kijelentette azt is, nyilvánvaló az összefügés a politikai zsarolási eszközt jelentő eljárás és a jövő évi magyarországi választások között. Az eljárás egy újabb eszköz a liberális fősodor számára ahhoz, hogy megpróbálja befolyásolni a magyar parlamenti választásokat - mondta. Nem ez az egyetlen, nem ez az első kísérlet a jövő évi választások befolyásolására, nyilván lesz még más is - tette hozzá.

Arra vonatkozóan, hogy a keddi tanácsülés témái között lehet a magyar pedofilellenes törvény elfogadása is, Szijjártó Péter azt mondta: „nincs az a világ, hogy nekünk brüsszeli bürokraták, vagy nyugat-európai liberális politikusok mondják meg, hogy megvédhetjük-e a gyerekeinket vagy sem”.

Kijelentette: a magyar gyerekek megvédése a magyar törvényhozás joga és felelősége. A magyar törvényhozásnak kizárólag a családoknak és a szülőknek szabad megadnia azt a jogot, hogy dönthessenek saját gyermekeik neveléséről. A magyar gyerekek megvédése nem a nyugat-európai liberális politikusokon és brüsszeli bürokratákon múlik. „A magyar gyerekek megvédése jogunk és kötelességük” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, sürgető feladat meggyőzni Brüsszelt, hogy felejtsék el a migrációpárti politikát, illetve annak biztosítása, hogy Afganisztánban a NATO-csapatok kivonulása ne járjon az ország biztonsági helyzetének romlásával, amelynek nyomán újabb migrációs hullámok indulnának ki. Arról tájékoztatott, hogy hírszerzési információk szerint a nemzetközi csapatok kivonulásával olyan biztonsági kockázatok jönnek létre Afganisztánban, amelyek nyomán akár százezrek vagy milliók érezhetik azt, hogy útra kell kelniük. Ezért Magyarország úgy gondolja, hogy tekintetbe véve az Afganisztánból Európába irányuló útvonalakat, a legsürgetőbb feladat új és erős megállapodás létrehozása Törökországgal az esetleges migrációs hullámok megállítására.

A migráció témájában Szijjártó Péter közölte azt is, hogy az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal migrációs megállapodás megkötésére készül. Ezzel összefüggésben kijelentette: Magyarország világossá tette, hogy „egyetlen olyan megállapodáshoz sem adja a nevét”, amely újabb migrációs nyomást helyez az Európai Unióra. Magyarország csak akkor tudja támogatni a megállapodás létrejöttét, ha az nem a migrációról, hanem kereskedelmi és gazdasági együttműködésről szól - húzta alá.

„Magyarország valamennyi polgárának személyes biztonságát csak úgy tudjuk garantálni, ha fizikailag megvédjük őket” - fogalmazott.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, ha a migrációs veszély minél távolabb álljon meg a magyar határtól- mondta. Ha azonban a migráció mégis eléri a magyar határt, biztosítani kell, hogy ott meg is álljon. Magyarország erre fel van készülve, és egyetlen illegális migránst sem fog beengedni, az ugyanis a gazdasági és kulturális kockázaton túl jelentős egészégügyi kockázattal is jár - tette hozzá Szijjártó Péter.

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a hagyományos keresztény értékek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban hétfőn.

Szijjártó Péter az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének nyári ülésszakának hétfői ülését megelőzően közölte: olyan hagyományos értékek állnak támadás alatt Európában, amelyek a kereszténységhez tartoznak, holott Európa akkor volt erős, amikor ragaszkodott a keresztény értékeihez.

Kijelentette: az erős liberális fősodor által diktált törekvés azt szeretné elérni, hogy Európa minél jobban feledkezzen el a keresztény értékekről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a törekvés komoly antiszemitizmussal társul Nyugat-Európában. Ezt mutatja, hogy miután egy terrorszervezet megtámadta Izraelt, s a közel-keleti ország megvédte magát, nyíltan antiszemita tüntetések robbantak ki nyugat-európai fővárosokban - közölte.

Kiemelte továbbá, hogy az említett törekvés mellett a nemzeti kisebbségek és közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek több országban is elfogadott olyan szabályozások miatt, amelyek nyomán jogaik csorbultak.

„Európában fel kell lépni a tendencia ellen” - fogalmazott. Mindehhez a legjobb fórum a strasbourgi székhelyű Európa Tanács, amelynek május végén kezdődött féléves magyar elnöksége ideje alatt Magyarország minden követ meg fog mozgatni annak érdekében, hogy biztosítsa a vallásgyakorlás szabadságát és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink

Ausztria nyolcaddöntőbe jutott

ĀAz ukránoknak a döntetlen is elég lett volna a csoport második helyéhez, beelőzték őket: 0-1 - A hollandok tét nélkül focizva nyertek 3-0-ra Észak-Macedónia ellen