Külföld

Gúzsba kötött gondolatok

A németek szerint nincs véleményszabadság Németországban, az iszlám és a hazafiasság is kényes téma

A németek egyre nagyobb része nem tartja magát szabadnak, úgy érzi, hogy szabályozni akarják az élete minden területét. Az Allensbach Demoszkópiai Intézet friss kutatása szerint a németek mindössze 45 százaléka mondta azt, hogy szabadon kifejtheti a véleményét, 44 százaléka pedig azt, hogy nem. Összehasonlításképp: egy évtizeddel ezelőttig még a megkérdezettek kétharmada érezte úgy, hogy szabadon nyilváníthat véleményt.

Nem a törvények szorítják határok közé a németek szabadságát, hanem a politikai korrektség. A résztvevőket meg is kérdezték arról, mi számít szerintük kényes témának. Huszonöt éve a németek 15 százaléka mondta, hogy a muszlimok és az iszlám kényes téma, ma már 59 százaléka. A hazaszeretetet huszonöt éve még csak 16 százalék érezte kényesnek, ma már 38 százalék.

Az emancipáció és a nők egyenjogúságának témájában korábban mindössze három százalék félt megszólalni, ma már 19 százalék. Sokan érzik úgy, hogy bizonyos témákhoz csak bizonyos szóhasználattal lehet hozzászólni – ide tartozik a nemnek megfelelő nyelvezet. A megkérdezettek 71 százaléka érezte túlzásnak azt a felvetést, hogy a személyes beszélgetések során mindig figyelni kell-e arra, hogy kijelentéseivel senkit ne diszkrimináljon vagy bántson meg, s ezért mindig használni kell a férfi és a női nemi formát.

Látható különbség van aközött, milyen beszédet és viselkedést tartanak a németek elfogadhatónak személyes körben, és mit diktál a rájuk nehezedő társadalmi nyomás. A felelős a kutatás szerint minden bizonnyal a média, amely – egyébként kisebbségként – létrehozza a többség beállítottságával szembeni nyomást.

A „helyesnek” tartott nyelvhasználatról szóló, a politikai korrektséget számon kérő viták eltávolodtak az emberek problémáitól. A kutatásban a megkérdezettek 55 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy szándékosan utasítja el, hogy nyelvhasználatát úgy igazítsa, hogy mondanivalója politikailag korrekt legyen.

Kapcsolódó írásaink