Külföld

Első Olaszország jelszóval tüntetett Salvini

A Liga vezetője az eddig lehetetlennek vélt jobboldali összefogásért harcol, célja a nemzeti érdek előtérbe helyezése

Több ezres megmozduláson követelték Olaszországban a gazdaság újraindítását és a helyi polgárok érdekeinek elsőbbségbe helyezését. Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz jobboldal összefogását sürgette.

Első Olaszország jelszóval tüntetett Salvini
Salvini: Magyarország biztonságpolitikában példát mutat
Fotó: AFP/Nurphoto/Andrea Ronchini

A Liga párt vezetője, Matteo Salvini részvételével indult szombaton az első olaszországi utcai demonstráció a járvány okozta gyülekezési tilalom feloldása után. A tüntetők az ország gazdaságának újraindítását és a jobboldali mozgalmak közös fellépését sürgették.

A több ezres felvonulás Donald Trump volt amerikai elnök „Első Amerika” szlogenjét átírva „Első Olaszország” jelszó alatt zajlott. Salvini szerint az Első Olaszország azt jelenti, hogy az országot kell a pártérdekek elé helyezni. „Az olaszok az elsők, vagyis az ő munkahelyüket, egészségüket, biztonságukat kell védeni; nem szabad hagyni, hogy Olaszország Európa migránstábora legyen, és nem szabad hagyni, hogy külföldi multinacionális vállalatok gyarmatává váljunk” – hangsúlyozta.

Salvini arra kérte az olaszokat, hogy nyaraljanak otthon, ezzel is elősegítve a gazdaság és idegenforgalom újraindítását. Bemutatta a jobboldal jelöltjeit, akik az ősszel esedékes helyhatósági választásokon indulnak majd, ugyanis a felvonulás egyik fő témája a hatalom visszaszerzése volt a baloldaltól. Ennek érdekében a Liga és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek is csatlakoztak a Mario Draghi vezette kormányhoz, miközben régebbi szövetségesük, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország ellenzékben maradt.

Felmérések szerint a három párt együttesen ötven százalékot kapna, ha ma tartanák meg a választásokat. A jobboldal egyesítésére tett próbálkozások az elmúlt években kudarcba fulladtak, ám elemzők ennek az összefogásnak ma több esélyt jósolnak. „A jobbközépnek egységesnek kell lennie, ezt kérik tőlünk az olaszok” – mondta Matteo Salvini.

Salvini az MTI-nek kijelentette, hogy közel érzi magához Magyarországot, mivel a két országot „nemcsak az azonos nemzeti színek kötik össze, hanem a családügyi, az adózási és a biztonságpolitika is, amelyekben Magyarország példát mutat”.

Az északkeleti régió, Friuli-Venezia Giulia kormányzója Massimiliano Fedriga is az MTI-nek nyilatkozva a balkáni migráció közös megállítását szorgalmazta Magyarországgal együttműködésben. „Aggasztó a migrációs helyzet, de ennek nemcsak Friulit és Olaszországot, hanem Európát is aggodalommal kell eltöltenie. Már korábban is szembeszálltunk az illegális migrációval, amelyet az egész világon terjedő vírusmutációk most még veszélyesebbé tettek” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Fej-fej mellett Salvini és Meloni

ĀA legnagyobb közvéleménykutató intézet, az Ipsos adatai szerint az utóbbi héten több fordulat történt az olasz belpolitikában