Külföld

Sebastian Kurz: Támogatni kell a Nyugat-Balkánt a migráció megfékezése érdekében

Határvédelem

„Ausztriának jól felfogott érdeke, hogy támogassa a nyugat-balkáni államokat az illegális migráció megfékezésében” – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután pénteken Bécsben egyeztetett a szerb, az észak-macedón, a bosznia-hercegovinai, a montegrói és a koszovói miniszterelnökkel, valamint Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió különleges megbízottjával.

Sebastian Kurz: Támogatni kell a Nyugat-Balkánt a migráció megfékezése érdekében
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: AFP/HELMUT FOHRINGER

A tárgyalások fő témája a nyugat-balkáni útvonalon erősödő illegális migráció elleni közös fellépés volt. Ezen túlmenően megvitatták a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási kilátásait, kicserélték tapasztalataikat a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, és szót ejtettek a válság utáni gazdasági támogatásokról – írta az MTI.

„Csak a balkáni államokkal együttesen győzhetjük le az illegális migrációt, és minél előbb feltartóztatjuk azokat, akik egyébként sem számíthatnának az unióban menekültstátusra, annál előbb értik meg az ide készülő tízezrek, hogy nem érdemes útnak indulniuk” – mondta Kurz. Hozzátette, Ausztria segíti a nyugat-balkáni országok határvédelmét.

Kapcsolódó írásaink