Külföld

Óvatos optimizmus Moszkvában

Az orosz elnök szerint Joe Bidennel a kulcskérdésekben megértették egymást, megtalálták az együttműködési pontokat

Profinak tartja az orosz elnök amerikai partnerét, Moszkvában pedig alapvetően pozitívan látják a genfi tárgyalásokat. A remények azért visszafogottak.

Bizonyos fokú előrelépésként értékelték a szerdai orosz–amerikai csúcstalálkozót Moszkvában. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a genfi egyeztetések alapján a napokban visszatér washingtoni állomáshelyére Anatolij Antonov orosz nagykövet. Putyin az amerikai partnerével, Joe Bidennel folytatott tanácskozása után arról is beszélt, hogy a moszkvai amerikai nagykövet is visszatér állomáshelyére.

A diplomaták azt követően utaztak haza konzultációra, hogy Biden egy márciusi interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, gyilkosnak tartja-e Putyint.

Peszkov pozitívan értékelte, hogy a két elnöknek alkalma volt közvetlenül kifejteni egymásnak az álláspontjukat, és megértenie, hogy hol van lehetőség az együttműködésre, és hol nincs „az álláspontok kategorikus eltérése miatt”. Kiemelte, hogy közös közleményben ismerték el, különleges felelősséget viselnek a világ előtt a stratégiai stabilitás ügyében. A szóvivő előrelépésnek tartja azt is, hogy Washington nem közvetlenül Moszkvát teszi felelőssé az Egyesült Államok ellen elkövetett legutóbbi kibertámadások ügyében.

Egy csütörtöki videókonferencián Putyin pozitívan nyilatkozott amerikai partneréről. „Annak a képnek, amelyet a mi sajtónk, sőt, az amerikai sajtó is fest Biden elnökről, nincs köze a valósághoz.

Biden frissnek néz ki. Két és fél órán át beszélgettünk vele, és teljesen benne van az anyagban. Időről időre beletekintett a jegyzeteibe, de mindannyian így teszünk” – magyarázta. Putyin szerint az amerikai elnök profi, a jó szándék légkörében megtartott találkozón pedig a kulcskérdésekben megértették egymást, megtalálták az együttműködési pontokat.

Vlagyimir Vasziljev, az Orosz Tudományos Akadémia USA- és Kanada-tanulmányok Intézetének vezető kutatója a Gazeta orosz portálnak úgy fogalmazott, a találkozón mindkét vezető felvázolta, hol húzódnak számára a vörös vonalak. A szakértő szerint a találkozó mérsékelten volt eredményes, de a nagykövetek visszatérése pozitívum, ahogy az is, hogy Biden mérsékelt hangot ütött meg, nem ultimátumokat adott.

A Komszo-molszkaja Pravdának nyilatkozó politológus, Jevgenyij Mincsenko szerint Putyin erőt mutatott Genfben, a sajtótájékoztatón a legélesebb hangú kérdésekre is válaszolt. Az elemző azt mondta, nem túl optimista a jövőt illetően, de úgy látja, valamelyest csökkentette a találkozó a konfrontáció esélyét.

Kapcsolódó írásaink

Garanciákat vár Putyin

ĀA lényegi geopolitikai kérdésekben nincs közeledés– mutatott rá Szabó Dávid József elemző