Külföld

Garanciákat vár Putyin

A lényegi geopolitikai kérdésekben nincs közeledés– mutatott rá Szabó Dávid József elemző

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szerdai találkozója önmagában is eredmény, de több kérdésben sincs előrelépés. Szabó Dávid József külpolitikai elemzőt kérdeztük a genfi csúcsról.

Garanciákat vár Putyin
„A nukleáris fegyverzetkorlátozás hálás téma”
Fotó: MH

– Hogyan értékeli a tárgyaláson elért konkrét eredményeket?

– A legnagyobb eredmény a találkozó létrejötte és a kulturált hangvétel megőrzése. Két olyan államról beszélünk, amelyek egyike rendszerszintű vetélytársnak nyilvánította a másikat, és katonai–politikai eszközökkel benyomult annak közvetlen szomszédságába. A másik pedig úton-útfélen igyekszik borsot törni az egyik orra alá Szíriától Venezuelán át az Antarktiszig. Biden korábban gyilkosnak nevezte Putyint.

A nukleáris fegyverkezésben bejelentett stratégiai párbeszéd a szokásos amerikai–orosz rítus része. Ha semmiben nem értenek egyet, a leszerelési téma soha nem hagyja őket cserben: nincs veszítenivalójuk, a világ közvéleményének szemében pedig kedvező képet festenek magukról a stratégiai stabilitás melletti elköteleződéssel. A nagykövetek visszatérése szintén a normalizáció irányába tett lépés – de hogy a kapcsolatok magas vagy alacsony szinten stabilizálódnak majd, kérdéses. Én nem látom, mitől emelkedne magasabb szintre a bilaterális viszony.

– Mit árul el a sajtótájékoztatók hangvétele a tanácskozásról?

– A felek a lényegi geopolitikai kérdésekben egy tapodtat sem közeledtek. Oroszország az általa elszenvedett gazdasági következmények ellenére kitart amellett, hogy az Egyesült Államok több évtizede tartó külpolitikai vonalvezetése mellett esze ágában sincs közelednie Washingtonhoz.

Putyin egyértelműen az amerikai felet hibáztatta Ukrajna és a kiberbiztonság ügyében is, valamint általában véve az egyoldalú, konzultáció nélküli amerikai akciókat és globális terveket okolja a világ szenvedéseiért. Biden továbbra is úgy tesz, mintha Moszkvának nem lenne alternatívája a nyugati (amerikai) kapcsolatok élénkítésével szemben, és Putyint teszi felelőssé az oroszok nyugatellenessége miatt elmaradt gazdasági haszonért.

– Mely kérdésekben van lehetőség érdemi előrelépésre, és melyekben összeegyeztethetetlenek az álláspontok?

– A nukleáris fegyverzetkorlátozás hálás téma, ráadásul Putyin ezt úgy csomagolja, hogy az aktuálisan „lépéselőnnyel” rendelkező orosz fél gyakorol jóindulatú gesztust. Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítése elől Amerika elhárította a németeket sújtó szankciók akadályát, az orosz fél pedig már beárazta saját szankciós veszteségeit.

Az a kérdés, tekinthető-e békülékeny gesztusnak az Ukrajnát az EU–Oroszország földgáz-kereskedelemből várhatóan kiiktató vezetéknek adott kvázi zöldlámpa. Ha igen, az mutatná: Washington, felfogva az orosz–kínai közeledés hosszú távú következményeit, lépést tesz a Kreml felé. Ebben az esetben megindulhat a párbeszéd Washington és Moszkva között, ám Putyin konkrétumokat és garanciákat követel majd Bidentől. Erősebbeket, mint amiket Borisz Jelcin volt orosz elnök kapott a posztszovjet térség vonatkozásában.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos optimizmus Moszkvában

ĀAz orosz elnök szerint Joe Bidennel a kulcskérdésekben megértették egymást, megtalálták az együttműködési pontokat