Külföld

Babis: Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért

Nem kell mindent elfogadni

Csehország szilárdan beépült az Európai Unióba, ezért nem lenne szabad, hogy tagsága politikai viták tárgya legyen, vélekedett Andrej Babis cseh kormányfő egy felszólalásában.

Babis: Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért
Babis: Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért
Fotó: AFP/Michal Cizek

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Csehországnak automatikusan mindent át kellene vennie, amit a brüsszeli progresszív „eurokraták” kidolgoznak. A tagság szerinte azzal is jár, hogy ha szükséges, kritikusan is felszólaljanak a partnerekkel szemben, ugyanis a cseheknek nem kell automatikusan mindennel egyetérteniük. „Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért az EU-ban, és nem szabad naivnak lennünk, mert ebben a klubban minden tagállam mindig a nemzeti érdekeiért küzd” – adta hozzá Babis.

Beszélt a szigorú határellenőrzés fontosságáról is, és arról, hogy a migrációs politikát nemzeti hatáskörben kellene tartani, míg a menedékkérelmekről az uniós határokon kívül kellene dönteni. Egy a fenti témához kötődő interjúban a miniszterelnök arról beszélt, hogy az, hogy hová vezet a félrekezelt migrációs politika, már látható a nyugat európai országokban, ahol tolerálják a többnejűséget, gyermekházasságot, vagy a nőket üldözik.

„Sosem fogom megengedni, hogy ez Csehországban is megtörténjen, mi fogjuk meghatározni, ki éljen az országunkban”, állította Babis. Az Afrikából és Közel-Keletről érkező bevándorlók értékei összeegyeztethetetlenek a csehekével, ezért nem szabad velük megosztani az országukat.

Kapcsolódó írásaink