Külföld

Babis üzent a cseh radikális baloldalnak

Erős hangú bejegyzéssel válaszolt az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványra a kormányfő


 

Babis üzent a cseh radikális baloldalnak
Ivan Bartos, a Kalózpárt vezetője is támogatta a bizalmatlansági szavazást
Fotó: AFP/Michal Cizek

Az ellene indított, sikertelen csütörtöki bizalmatlansági indítványra reagálva Andrej Babis cseh miniszterelnök a következő üzenetet küldte a cseh parlamentben is helyet foglaló baloldali Kalózpártnak: „hangosan mondom, kedves polgártársaim, mi Csehországban nem akarunk semmilyen multikulturális ökofanatikus kalózállamot. Nem akarjuk. Nem akarjuk megosztani az autóinkat, a la­ká­sainkat, az országunkat. Nem akarjuk, hogy országunkat az Euró­pai Parlament irányítsa, zöldfanatikusok, akikkel a Kalózok szövetkeznének. Szuverén miniszterelnök vagyok, senkinek nem vagyok alárendeltje, csak az állampolgároknak, akik nekem bizalmukat adták. És külföldről nekünk ebbe senki sem fog beledumálni” – szögezte le a kormányfő.

Babisnak immár a harmadik ilyen próbálkozást sikerült elhárítania mindössze négy hónappal a csehországi parlamenti választások előtt. Az indítvány kudarcát az is elősegítette, hogy a kommunista párt képviselői a szavazás előtt kivonultak az ülésteremből. A cseh ellenzéki képviselők elsősorban azt vetették a miniszterelnök szemére, hogy szerintük kudarcot vallott a koronavírus-járvány elleni harcban és a vrbeticei fegyverraktárban történt robbanás kapcsán nem volt képes egységes nemzetközi fellépést kialakítani Oroszországgal szemben.

A bizalmatlansági szavazás ugyan eleve kevés eséllyel indult, de a választásokhoz közeledve az ilyen konfrontáció emelheti a közvélemény-kutatások szerint első helyen álló cseh baloldali koalíció népszerűségét potenciális szava­zóik táborában.

Felmérések szerint a szavazók 24 százaléka voksolna a Kalózokból és a STAN nevű pártból alkotott baloldali koalícióra, míg a Babis által vezetett ANO 23 százalékkal végezne a második helyen. A fennálló politikai erőviszonyok közt viszont nincs nagy esélye annak, hogy a radikális baloldal kerülhetne októberben hatalomra, sőt az is kevéssé elképzelhető, hogy a magyar kormánnyal is jó viszonyokat ápoló Andrej Babis nélkül alakuljon meg októberben az új cseh kormány.

Vakcinákat adott hazánk Prágának

Magyarország 41 ezer adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát adott Csehországnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken délután a prágai O2universum nemzeti oltási központban adta át Andrej Babis cseh miniszterelnöknek a vakcinákat. A cseh miniszterelnök újságírók előtt mondott köszönetet a magyar kormánynak a segítségért. „Magyar barátaink szükség esetén mindig segítettek, mindig számíthattunk rájuk” – hangsúlyozta Babis.

Emlékeztetett, hogy Magyarország már korábban 160 új lélegeztetőgépet ajándékozott Csehországnak, és kétszáz kórházi ágyat, amelyet eredetileg Magyarország rendelt meg, átengedett Csehországnak. Az oltási igazolványokkal kapcsolatban Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: Magyarország eddig már tizenegy országgal kötött kétoldalú megállapodást a dokumentumok kölcsönös elismeréséről, s rövidesen legalább két újabb megállapodás is tető alá kerül. „Fontos turisztikai desztinációkról van szó” – fogalmazott.  Cáfolta azt az interneten megjelent értesülést, miszerint bizonyos cseh hotelekbe nem engedik be azokat a magyarokat, akik keleti vakcinákkal lettek beoltva. „Ez nem igaz, ez hazugság” – hangsúlyozta Szijjártó.

(ŐM)