Külföld

Újra nő a feszültség Jeruzsálemben

Provokációnak nevezte a palesztin miniszterelnök az izraeli nacionalisták felvonulását,a Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah tiltakozó akciót helyezett kilátásba

Tizenhét ember megsérült tegnap Jeruzsálemben a palesztinok és a rendőrök összecsapásaiban, amelyekre néhány órával az izraeli nacionalisták zászlós felvonulása előtt került sor. A megmozdulást több ezer rendőr és katona biztosította.

Újra nő a feszültség Jeruzsálemben
Palesztinok támadtak a zászlós felvonulásra, a rendőrökkel is összecsaptak
Fotó: AFP/Ahmad Gharabli

Izraeli nacionalisták tartottak zászlós felvonulást tegnap Jeruzsálem belvárosában. A több ezer fős megmozdulást Benjamin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezték. A Jerusalem Post tájékoztatása szerint az izraeli hadsereg csapatokat vezényelt Ciszjordániába, a kora estére szervezett eseményt emellett kétezernél több rendőr biztosította.

Lapzártánkig nem történt nagyobb incidens a felvonuláson, a demonstráció előtt ugyanakkor szakértők a helyzet elmérgesedésétől tartottak. A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Ha-mász és a Ciszjordániát vezető Fatah az eseményre válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett.

A megmozdulás előtt Jeruzsálem-szerte összecsaptak a biztonsági erők és a palesztinok a helyi sajtó szerint. A történtek miatt több embert őrizetbe vettek, tizenheten pedig megsérültek. Az igaz­ságügyi minisztérium Kelet-Jeruzsálemben található épületét palesz-tinok kövekkel dobálták meg.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök hétfőn felszólította az új izraeli kormányt, hogy vessen véget a megszállásnak, és ismerje el a palesztin nép jogait. Hozzátette, hogy az új izraeli vezetésnek nem lesz jövője, ha nem ismeri el a palesztinok jövőjét. Szerinte a zászlós felvonulás szervezése provokációnak minősül a palesztin néppel szemben és agressziónak a várossal és a szent helyekkel szemben.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak palesztinok és izraeli biztonságiak között az al-Aksza-mecsetnél. A 11 napos vérontás május 21-én tűzszünettel ért véget.

Kapcsolódó írásaink