Külföld

Előrelépés jöhet, áttörés aligha

Visszafogott nyilatkozatok születtek a mai amerikai–orosz elnöki csúcstalálkozó előtt

Joe Biden és Vlagyimir Putyin is az együttműködést hangsúlyozta, de keményebb hangot is megütöttek. A kétoldalú kapcsolatok kritikus állapota mellett a klíma- és regionális kérdések is napirendre kerülhetnek.

Előrelépés jöhet, áttörés aligha
Bill Clinton és Vlagyimir Putyin 2000-ben, amikor Washington még csak ismerkedett a Borisz Jelcint követő, új orosz elnökkel
Fotó: AFP/Stephen Jaffe

Nagy várakozás előzi meg Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök mai találkozóját. A januárban beiktatott demokrata politikus lesz az ötödik hivatalban lévő amerikai elnök, akivel Putyin az elmúlt húsz évben találkozott.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden elmondta, a tárgyalások négy-öt órán át fognak tartani a szünetekkel együtt. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Putyin sajtótájékoztatója várhatóan 18 órakor kezdődik. A két elnök valószínűleg nem áll közösen az újságírók elé.

Putyin és George W. Bush 2006-ban: a republikánus elnökkel baráti viszonyba kerültek, több informális találkozót is tartottak
Putyin és George W. Bush 2006-ban: a republikánus elnökkel baráti viszonyba kerültek, több informális találkozót is tartottak
Fotó: AFP/Yomiuri

„Ha nem is megállapodásra, de megértésre fognak jutni az elnökök” – fogalmazott tegnap újságíróknak Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Mint mondta, minden megállapodás, ha egyáltalán sikerül majd ilyet elérni, kompromisszumos lesz, és hasznára válik majd a kapcsolatnak. Usakov elmondása szerint az amerikai–orosz viszony állapota és kilátásai, a stratégiai stabilitás, az információbiztonság, a kiberbűnözés elleni küzdelem, a gazdasági együttműködés, a klímaváltozás, a koronavírus elleni küzdelem, valamint a Északi-sarkvidék ügye lesz napirenden. Úgy fogalmazott, desszertnek hagyják meg a regionális kérdéseket, mint a Közel-Kelet, Szíria, Líbia, Irán, Afganisztán, a Koreai-félsziget, Hegyi-Karabah vagy Ukrajna ügye. Hangsúlyozta, tartalmilag nagyon nehéz tárgyalások várhatók. Az MTI szerint megjegyezte, az amerikaiak a világ minden részén orosz állampolgárokat „fogdosnak össze”, és a 2014 után bevezetett szankciók közepette sok indokolatlan lépést tettek az orosz diplomáciai képviseletek ellen.

Barack Obamával 2008-ban: Moszkva és Washington viszonya több mélypontot is megélt a demokrata elnök két ciklusa alatt
Barack Obamával 2008-ban: Moszkva és Washington viszonya több mélypontot is megélt a demokrata elnök két ciklusa alatt
Fotó: AFP/Patrick Kovarik

Putyin az amerikai NBC hírtelevíziónak múlt héten úgy fogalmazott, utóbbi évek legmélyebb pontjára süllyedtek az orosz–amerikai kapcsolatok.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy sajtónyilatkozatban lehetségesnek nevezte, hogy a találkozó után a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet visszatér állomáshelyére.

Joe Biden amerikai elnök a hétfői NATO-csúcs végén azt mondta, világossá fogja tenni Putyin számára, hogy vannak területek, ahol lehetséges az együttműködés, amennyiben Moszkva ezt az utat választja. „Ha azonban az orosz elnök úgy dönt, hogy nem működik együtt, és úgy cselekszik, ahogyan korábban, akkor világossá fogja tenni, hogy hol vannak a Putyinra is érvényes vörös vonalak” – fogalmazott az MTI tudósítása szerint.

Donald Trump 2018 nyarán a labrarúgó-vb hivatalos labdáját kapta ajándékba Putyintól első találkozójukon
Donald Trump 2018 nyarán a labrarúgó-vb hivatalos labdáját kapta ajándékba Putyintól első találkozójukon
Fotó: AFP/Sputnik/ Aleksey Nikolskyi

A csúcstalálkozót a Genfi-tónál lévő Villa LaGrange-ban tartják. A 18. századi épület szimmetrikus, mindkét delegáció azonos számú szobát kap. A villát egyébként fel is újították a találkozó előtt. Az épület, a repülőtér, a diplomáciai képviseletek és a delegációk által használt szállodák biztonságára 3500 rendőr ügyel majd, és Genf légterében is korlátozzák majd a repülést holnaptól csütörtökig. A tópartot teljesen lezárják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom