Külföld

Szűk többséget szerzett Bennett koalíciója

Orbán Viktor a szoros izraeli–magyar együttműködés folytatását várja

Sorra gratuláltak a világ vezetői hétfőn Naftali Bennett új izraeli miniszterelnöknek, akit előző este szavazott meg a kneszet.

Szűk többséget szerzett Bennett koalíciója
Naftali Bennettet két év múlva Jaír Lapid váltja, ha egyben marad a kormány
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

Joe Biden amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár mellett Orbán Viktor kormányfő is levélben köszöntötte a Jobbra (Jamina) párt politikusát. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, Izrael és hazánk szoros együttműködése az elmúlt években megszilárdult, és ennek folytatását várja az újonnan létrehozott izraeli kormánytól is. Emlékeztetett, Magyarország kiáll a zsidó állam mellett, amikor a nemzetközi színtéren elfogult és igazságtalan módon kezelik.

Bennett szűk többséget szerzett: a 120 fős kneszetben hatvanan mellette, 59-en ellene szavaztak, egy iszlamista képviselő pedig tartózkodott. A koalíciós megállapodás értelmében két év múlva a miniszterelnöki széket Jaír Lapid, a centrista Van Jövő (Jes Atid) elnöke veszi át. A nyolcpárti koalíció széles politikai skálát ölel fel, a jobboldaltól a balliberálisokon át egészen az iszlamistákig.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök kettős értékelést adott: szerinte Benjamin Netanjahu kormányfő távozásával vége az izraeli–palesztin konfliktus legrosszabb részének, másrészt viszont úgy vélte, nem kevésbé rossz a Bennett-kormány, mint az előző, már csak azért is, mert a jobboldali kormányfő támogatásáról biztosította a zsidó telepeseket.

A Times of Israel szerint a Bennett által megszerzett szűk többség azt mutatja, nem történt drámai ideológiai fordulat az országban. A lap arról is beszámolt, hogy a palesztin radikális Hamász újabb rakétaesőt helyezett kilátásba.Izrael tizenharmadik miniszterelnökét egyébként már első parlamenti beszédén az ellenzék bekiabálásai kísérték. A vallásos cio-nisták szégyenletesnek nevezték a koalíciót, és a terrorizmus áldozatainak fényképeit tartották fel. Az ultraortodoxok hazugnak, csalónak nevezték Bennettet.

Kapcsolódó írásaink