Külföld

Hölvényi: A fejlődő országokat helyben kell segíteni

Olyan uniós fejlesztési politikára van szükség, amely hatékonyabban és hitelesebben lép fel a migráció kiváltó okaival szemben - jelentette ki Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában Brüsszelben.

Hölvényi: A  fejlődő országokat helyben kell segíteni
Hölvényi György
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A képviselő a múlt heti plenáris ülésen jóváhagyott 80 milliárd eurós, az uniós fejlesztés és szomszédságpolitika hatékonyságát célzó pénzügyi eszköz felhasználásáról szóló zártkörű uniós parlamenti vita után azt nyilatkozta, hogy az új alapokat hatékonyabban, átláthatóbban és rugalmasabban kell felhasználni a migrációs nyomás csökkentéséhez. Mint mondta, az előző hétéves költségvetés fejlesztési forrásai csak 30-40 százalékos arányban értek el ezen téren eredményeket.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a fejlesztéspolitikai együttműködés középpontjába a biztonság megteremtését, és ezáltal a migráció megfékezését kell állítani. Ez az előfeltétele bármiféle előrelépésnek.

Utalt arra, hogy a fejlődésben Afrika legnagyobb erőforrását a fiatalok jelentik, mivel a kontinens lakosságának több mint fele 14 éven aluli. Ez dinamikussá teszi az afrikai társadalmakat, de csak akkor fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel, ha a fiatalok a szülőföldjükön maradva megszerezhetik a modern munkaerőpiac által megkövetelt tudást. Éppen ezért az EU-nak az oktatás támogatását is prioritásnak kell tekintenie - tette hozzá.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a fejlődő országokat helyben kell segíteni, az ott élők életkörülményeit helyben kell javítani, és helyi szinten kell kezelni a migrációt kiváltó okokat is.

A keddi rendezvényen részt vett Jutta Urpilainen fejlesztéspolitikáért és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős biztos, illetve az Európai Parlament több képviselője. Hölvényi György a néppárti frakció szakmai felelőseként vett részt a tanácskozáson.
 

Kapcsolódó írásaink